Ga naar Content

De weggeefwinkel zoekt dringend nieuwe locatie: "Het water staat ons aan de lippen"

Het is vijf voor twaalf voor de weggeefwinkel in Oostzaan. De riante villa moet worden gesloopt vanwege de hoogspanningskabels boven de huizen. "De buren hebben al bericht dat ze de sleutels moeten inleveren", zegt Debby van Ingen, coördinator van de weggeefwinkel. "Het water staat ons aan de lippen."

Debby is druk bezig met het zoeken naar een nieuwe locatie. - NH Nieuws

De gemeente Oostzaan, dat het sociale project een warm hart toedraagt, is bezig. "We hebben alleen nog niets van ze gehoord. Of ze al iets hebben gevonden", zegt Debby, die zelf ook niet stilzit en de ene na de andere tip voor een nieuw pand nabelt. "Het is slopend. Ik steek liever mijn energie in de activiteiten die wij hier organiseren."

En dat zijn er in het afgelopen half jaar sinds de start behoorlijk wat geweest. Naast de weggeefwinkel is het een sociale ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor een kopje koffie, praatje en soep. En in winter letterlijk gewoon wat warmte.  Maar ook voor moeilijke, veelal financiële zaken met de gemeente kunnen mensen er terecht.

Emmy Offenberg komt zeker twee keer in de week langs voor de gezelligheid. - Foto: NH Nieuws

Emmy Offenberg komt binnenlopen en neemt plaats op de bank. Drie koppen kleiner dan Debby is ze, en ze komt zeker twee keer in de week langs. Ja, voor de gezelligheid. Natuurlijk heeft ze het nieuws gehoord en vindt ze het vreselijk. "Ik zou het heel erg missen. Ik heb nog nooit zo'n fijne en geweldige plek meegemaakt. Ik ben alleen. Ik heb een zolder beschikbaar. Maar daar past dit allemaal natuurlijk niet in."

Opslag

De gemeente heeft nog geen nieuwe locatie, maar ze hebben wel toegezegd dat ze de opslag zullen betalen. "Dat is in iedergeval iets", zegt Debby, die absoluut niet wil horen dat het project stopt. "We gaan hoe dan ook door. Ik blijf gewoon hoop houden. Dit is zo mooi. Dit mag niet stoppen."

Lees ook