Ga naar Content

David (27) en Richard (34) wilden iets doen tegen eenzaamheid en begonnen appgroep

Om eenzame jongeren te helpen, besloten David Bakker-Sijm (27) en zijn man Richard Sijm-Bakker (34) uit Schagen vorig jaar een appgroep te beginnen. De groep 'Noordkop-Maatjes' bestaat nu een jaar en is een succes. Waar David en Richard in het begin zelf met initiatieven kwamen waar mensen elkaar konden ontmoeten, gaat het nu meer organisch.

David Bakker-Sijm en Richard Sijm-Bakker. - Foto: Privéfoto

"Ik heb me zelf nooit echt eenzaam gevoeld", vertelt David Bakker-Sijm, "maar ik zag wel steeds vaker voorbijkomen dat andere jongeren zich eenzaam voelden. Dan las ik bijvoorbeeld dat mensen het moeilijker vinden om vrienden te maken dan toen ze nog op school zaten. Ik wilde die mensen helpen en vroeg me af hoe ik hier een steentje aan bij kon dragen."

Niet alleen appen

Zijn idee was eigenlijk heel simpel: start een whatsappgroep waarmee mensen, die op dit moment vrienden om zich heen missen, elkaar op een laagdrempelige kunnen leren kennen. "De bedoeling was wel dat het niet zou blijven bij appen. Mijn partner en ik organiseerden in het begin daarom activiteiten, zoals een barbecue of een bezoek aan een dierentuin, maar inmiddels doen de leden steeds meer zelf. Zo gaan ze binnenkort een drankje doen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: David Bakker-Sijm

De groep telt nu 64 leden. "De een is natuurlijk actiever dan de ander", zegt David, "en we kunnen niemand ergens toe verplichten, maar ze spreken regelmatig met elkaar af. We hopen dat de leden het net zo leuk vinden als wij." De leden komen overal vandaan: uit onder andere Schagen, Den Helder, Heerhugowaard en Alkmaar, en zijn nooit ouder dan 40 jaar.

Regio

David: "Het is erg belangrijk dat ze uit de regio komen. Je kunt in Limburg wonen, maar het wordt dan wel lastig om regelmatig af te spreken." Hij houdt zich met zijn partner een beetje afzijdig van de groep, maar houdt wel een oogje in het zeil. "Als iemand nieuw in de groep is, vraag ik diegene altijd zich voor te stellen. En spam probeer ik zo snel mogelijk te blokken."

Doelen heeft David, die zelf 'gewoon in een winkel werkt', niet met zijn appgroep. "Het is leuk om te zien dat ze met elkaar afspreken. Zo gaan sommige mensen samen naar een festival en nodigen ze anderen uit om ook mee te gaan. En waardering is er genoeg, bijvoorbeeld als ik een berichtje plaats waarin ik mensen die eenzaam zijn uitnodig om lid te worden. Mensen vinden het altijd een heel mooi initiatief. Ik hoop nog veel mensen blij te kunnen maken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]