Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Eenzaamheid onder Noord-Hollandse jongeren: "Voelde me zo eenzaam dat ik niet meer wilde leven"

29 september 2022, 07.00 uur · Aangepast 29 september 2022, 10.57 uur · Door Denise Mosbach

Ongeveer de helft van de jongeren in Noord-Holland voelt zich matig tot zeer ernstig eenzaam. "Gelukkig is men zich de laatste tijd meer bewust geworden van eenzaamheid onder jongeren en de mogelijke gevolgen", zegt Tessa Visser van de gemeente Alkmaar. Vandaag start de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief om de eenzaamheid in Nederland aan te pakken.

Foto ter illustratie - Foto: Adobe stock

"Ik zat dagelijks alleen huilend op mijn kamer", vertelt Sylvia Groen (29). "Ik voelde me al zo lang eenzaam, dat ik steeds neerslachtiger werd", vult Simone de Best (28) aan. Toen ze jong waren durfden Sylvia en Simone met niemand over hun eenzaamheid te praten. "Ik dacht dat ik de enige was met dit soort gevoelens", verklaart Simone. Inmiddels werken ze alle twee als ervaringsdeskundige bij De Hoofdzaak, een organisatie die de eenzaamheid onder Noord-Hollandse jongeren wil verminderen.

Isolement

Sylvia’s eenzaamheid begon al op jonge leeftijd. "Op de basisschool was ik al een buitenbeentje, op de middelbare school werd ik veel gepest. Daardoor ging ik spijbelen, ik wilde gewoonweg niet meer naar school. Toen mijn moeder op mijn zestiende een herseninfarct kreeg en ik de zorg voor haar op me nam, raakte ik steeds verder in een isolement." De verhalen van Sylvia en Simone staan niet op zichzelf; volgens onderzoek van de GGD voelt ongeveer de helft van de jongeren in Noord-Holland zich matig tot zeer ernstig eenzaam.

"Mensen denken dat eenzaamheid te maken heeft met corona, maar de cijfers waren daarvoor al aanzienlijk"

Tessa visser, beleidsadviseur gemeente alkmaar

"Mensen denken vaak dat dit hoge aantal te maken heeft met corona", zegt Tessa Visser, beleidsadviseur van de gemeente Alkmaar. "Maar de cijfers waren daarvoor al aanzienlijk. Het probleem is door corona alleen veel zichtbaarder geworden. Gelukkig is men zich de laatste tijd meer bewust geworden van eenzaamheid onder jongeren en de mogelijke gevolgen."

Suïcidale gedachten

Angst, depressie, stress, lichamelijke klachten, verslaving en zelfs suïcidale gedachten… Het zijn slechts een paar voorbeelden van die mogelijke gevolgen. Sylvia voelde zich op een gegeven moment zelfs zo eenzaam dat ze niet meer wilde leven. Ze nam een overdosis medicijnen. Gelukkig was haar moeder er op tijd bij. "Ik ben heel blij dat het niet is gelukt."

"Door het gevoel dat ik er met niemand over kon praten, werd ik nog eenzamer en daardoor nog neerslachtiger"

simone de best (29)

Ook bij Simone eiste de eenzaamheid zijn tol. "Het is een vicieuze cirkel waarin je terechtkomt: doordat ik het gevoel had dat ik er met niemand over kon praten, werd ik nog eenzamer en daardoor nog neerslachtiger." Had Simone aanvankelijk juist veel behoefte aan sociale contacten, op een zeker moment had ze dat juist helemaal niet meer. Het kon haar allemaal niets meer schelen. "En dan wordt het gevaarlijk. Ik kreeg gedachten dat ik er niet meer wilde zijn en uiteindelijk heb ik een overdosis van mijn antidepressiva genomen..."

Coalitie tegen eenzaamheid

Het aantal eenzame mensen in Nederland is de laatste jaren toegenomen. Het is de reden dat veel gemeenten in Noord-Holland de aanpak van eenzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Net als de gemeente Alkmaar, waar het thema al sinds 2019 een speerpunt is. Visser: "We zijn toen de Alkmaarse coalitie tegen eenzaamheid gestart. Sindsdien hebben tal van organisaties zich hierbij aangesloten met als doel de eenzaamheid in Alkmaar te verminderen, ook organisaties die zich speciaal richten op jongeren."

De Hoofdzaak is een van die organisaties. Ze geeft onder ander de training Let’s get social, een training waarin jongeren zichzelf beter leren kennen als het gaat om het leggen van contacten en het behouden ervan. "Het is vooral belangrijk dat deze jongeren zich gezien en gehoord voelen en ze inzien dat ze er niet alleen voor staan", zegt Daphne Kuin, projectleider van De Hoofdzaak.

Je bent niet alleen

Dat is precies wat zowel Sylvia als Simone heel erg heeft geholpen. Alle twee kwamen ze uiteindelijk bij De Hoofdzaak terecht. Sylvia: "Het was zo’n opluchting om te horen dat ik niet alleen was. Hier vond ik steun, begrip en herkenning. Dat heb je op zo’n moment het hardste nodig: iemand die precies begrijpt wat jij doormaakt."

Simone is het daar helemaal mee eens. "Het heeft mijn leven echt veranderd. Ik ben zo blij dat ik nog leef. Ik ervaar eindelijk de luchtigheid die andere jongeren om mij heen altijd leken te voelen en voel niet meer eenzaam. Nou ja, heel af en toe, maar nu weet ik tenminste hoe ik daarmee moet omgaan." Haar advies aan andere jongeren met eenzame gevoelens: "Praat erover, je bent niet alleen!"

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.