Ga naar Content

Gaat Europa pulsvissen tóch toestaan? Visser Jaap heeft er een hard hoofd in

Pulsvissen en controles zijn voor vissers belangrijke onderwerpen bij de Europese Verkiezingen. Nieuw onderzoek toont aan dat pulsvissen, met kleine elektrische schokjes, wel degelijk duurzaam is. Toch heeft de Texelse visser Jaap van der Vis er weinig vertrouwen in. "Ik heb het gevoel dat ze de vissers helemaal weg willen hebben."

Jaap van der Vis - Foto: NH Media/Jurgen van den Bos

De Texelse Jaap vist in het Engelse water. "Dat gaat tot dusver wel goed", zegt hij. "Het Nederlandse deel staat vol met windmolens." De vistechniek die nu wordt gebruikt is de sumwing, een lichtere variant dan de boomkor. Deze sumwing heeft een zogeheten vleugel die het net achter zicht aan trekt. "We besparen redelijk wat olie. En nadat een groot gedeelte van de vloot is gesaneerd zijn de prijzen van de tong verdubbeld."

Het pulsvissen, waarbij vissen gevangen worden met zeer lage schokjes elektriciteit, is nog milieuvriendelijker. Het verbruikt minder brandstof en minder bijvangst van andere vissen. De pulsvissers krijgen sinds kort ook van de wetenschap gelijk. Het huidige verbod is in strijd met Europese doelstellingen om de visserij te verduurzamen, zo luidt de conclusie van de Wageningen Universiteit.

Brandstof

Met de puls bespaar je in vergelijking met de sumwing de helft van de brandstof. "We verstoken nu 30.000 liter brandstof per week. Met een puls is dat de helft. Je weet wat de prijzen zijn van een liter diesel." De kotters kunnen met een puls ook veel langzamer varen. "Dan verbruik je dus ook minder brandstof."

Ondanks de uitslag van het onderzoek heeft Van der Vis er weinig vertrouwen in dat de EU het nu weer gaat toestaan. "Landen die niets hebben met de visserij stemmen in Europa ook mee. Dat zal in de toekomst niet veranderen." En als er dan toch met puls gevist mag worden, dan is het nog maar beperkt. "In de Engelse wateren mag je niet 'pulsen', zij willen dat niet en hebben ook niets met de EU te maken."

"Ik heb nu het gevoel dat alles in het werk wordt gesteld om de visser helemaal te laten verdwijnen"

Texelse visser Jaap van der Vis

Op Texel bestaat de vloot nog maar uit drie grote kotters en zeven garnalenvissers. Nu de PVV, VVD, NSC en BBB een nieuw kabinet moet vormen heeft de Texelse visser er een beetje meer vertrouwen in. "Het gaat in ieder geval de goede kant op." Want hij heeft er momenteel een zwaar hoofd in met alle controles die er nu gevoerd worden.

De Texelse visser had afgelopen week een controle. "We kregen een waarschuwing voor de bemanningslijst. We hadden een kruisje vergeten te zetten. Als we dat een volgende keer weer doen, hebben we een bekeuring van 15.000 euro. Dat liegt er niet om. Ze maken je op deze manier helemaal kapot."

Beroepsvissers op zee moeten zich houden aan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid van de EU. Dit beleid regelt dat vissers zoveel mogelijk vis kunnen vangen, maar de zee niet leeg vissen. En dat vissers eerlijk met elkaar concurreren. "Ik heb nu het gevoel dat alles in het werk wordt gesteld om de visser helemaal te laten verdwijnen."

Hij noemt als voorbeeld de strenge controles voor het logboek. Met ieder foutje dat er gemaakt wordt, krijgt de visser 'strafpunten'. "Als je meer dan twaalf strafpunten heb, moet je alle subsidie terugbetalen en mag je naar de kant. Het zijn meestal menselijke vergissingen. Ik heb nu ook een rechtszaak lopen, maar je komt er niet onderuit."

Lees ook