Het Zwanenburgse slangenmens Maurice Delmonte wordt later deze maand herbegraven, zodat nabestaanden en dorpsgenoten alsnog op gepaste manier afscheid kunnen nemen. Tot hun ongenoegen kreeg de markante Zwanenburger een week na zijn overlijden op kosten van de gemeente een sobere begrafenis zonder ceremonie.
De kist met het stoffelijk overschot van buikspreker en slangenmens Delmonte wordt op 24 juni opgegraven op de gemeentelijke begraafplaats Meerterpen in Zwaanshoek. Een dag later krijgt Maurice alsnog zijn laatste rustplaats in Zwanenburg, naast de graven van zijn vrouw en moeder.
Dat bevestigen de gemeente en Maurices Canadese achterneef Nick van Dam. ''De burgemeester heeft vandaag haar handtekening gezet'', zegt haar woordvoerder tegen NH. Voor een herbegrafenis zijn een speciale procedure en toestemming van de burgemeester vereist.
In tegenstelling tot bij de eerste uitvaart zullen er bij de tweede uitvaart veel mensen aanwezig zijn, zo is de verwachting.
Buikspreker en slangenmens
Maurice verwierf bekendheid met zijn acts als buikspreker, die hij in de jaren zeventig en tachtig geregeld liet zien in de televisieshow Ren je Rot. Ook vestigde hij een wereldrecord als slangenmens, waarvoor hij 24 uur opgevouwen en opgesloten zat in een kleine glazen kubus.
De verbazing was namelijk groot toen begin mei bleek dat het bekende en graag geziene dorpsicoon een anonieme begrafenis zonder ceremonie had gekregen. "Ik ben geschokt", vertelde Nick vanuit Calgary destijds aan NH. "Ik snap niet hoe dit heeft kunnen gebeuren."
En hij was niet de enige. Talloze Zwanenburgers uitten hun verbazing over het feit dat hun geliefde dorpsgenoot in stilte en op kosten van de gemeente was begraven, zonder dat zij de kans hadden gekregen hem een laatste groet te brengen.
De woordvoerder van de burgemeester vertelde NH dat Maurice een armengraf en uitvaart zonder ceremonie had gekregen, omdat er na zijn dood geen directe nabestaanden waren die zich hadden gemeld. Familie in Nederland had Maurice niet en de familie in Canada hoorde pas na zijn begrafenis dat hij was overleden.
"Mijn moeder en ik reizen naar Nederland om erbij te zijn", zegt Nick van Dam vanuit Calgary over de herbegrafenis hun oom en oudoom. Net als Nick vertelde voormalig beheerder van de Zwanenburgse begraafplaats Pieter van Staveren dat Maurice graag naast zijn vrouw begraven wilde worden.
"Hij vond de begraafplaats een mooie uitstraling hebben"
"Hij vond de begraafplaats een mooie uitstraling hebben, het was honderd procent zijn wens om daar ook begraven te worden", zei Van Staveren een paar weken geleden tegen NH. "In de laatste fase van zijn leven zorgde hij zorgvuldig voor de graven van zijn vrouw en moeder, bij wie hij begraven had willen worden", schrijft Nick bij een inzamelingsactie om geld op te halen voor de tweede uitvaart.
Herbegrafenis en ceremonie bekostigen
In totaal hoopt Maurices familie 10.000 Canadese Dollars (zo'n 6.800 euro) op te halen om de herbegrafenis en de ceremonie te bekostigen. Volgens Nick was Maurice zuinig en zeker niet armlastig. Maurice zou een uitvaartverzekering hebben gehad, maar de polis daarvan is nooit gevonden.
Een vriendin liet daarover aan NH weten dat hij er ondanks zijn dementie op stond om al zijn administratie zelf te blijven doen. Ook nadat hij naar een verzorgingshuis in Hoofddorp was verhuisd, waar hij op 30 april overleed. Begraafplaatsbeheerder Van Staveren liet aan NH laten weten dat Maurice bij leven al het grootste deel van zijn grafrechten had betaald.
Nieuws uit Haarlemmermeer
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]