Tot verbazing en teleurstelling van familie, vrienden en kennissen heeft de Zwanenburgse artiest Maurice Delmonte een eenzame en sobere uitvaart gekregen, en is hij begraven in een armengraf. "Het is schokkend", aldus een Canadese achterneef van de betrokken en markante Zwanenburger.
"We begrijpen niet hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt achterneef Nick van Dam uit Calgary in gesprek met NH. Maurice werd afgelopen dinsdag in alle vroegte op Algemene Begraafplaats Meerterpen in Zwaanshoek begraven. Daar waren drie mensen bij aanwezig.
De woordvoerder van burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer bevestigt dat Maurice is begraven in een armengraf in Zwaanshoek, en dat de gemeente de uitvaart heeft betaald. Volgens de gemeente hebben zich na zijn dood op 30 april geen nabestaanden gemeld. Vervolgens is de gemeente overgegaan tot een sobere begrafenis, zonder ceremonieel.
"We hebben de procedures gevolgd zonder aanzien des persoons"
"We hebben de procedures gevolgd", aldus de woordvoerder. "Zonder aanzien des persoons", verwijst ze naar Maurices bekendheid in Zwanenburg, Haarlemmermeer en ver daarbuiten. Omdat een overledene maximaal zes dagen na diens overlijden moet worden begraven (of gecremeerd), was uitstel van de uitvaart niet mogelijk, benadrukt ze.
Buikspreker en slangenmens
Maurice verwierf bekendheid met zijn acts als buikspreker, die hij in de jaren zeventig en tachtig geregeld liet zien in de televisieshow Ren je Rot. Ook vestigde hij een wereldrecord als slangenmens, waarvoor hij 24 uur opgevouwen en opgesloten zat in een kleine glazen kubus.
Sinds 2011, toen zijn vrouw Lydia overleed, had Maurice geen familie meer in Nederland. Een paar jaar geleden - hij leed toen al aan alzheimer - verkaste hij naar een verzorgingshuis, waar hij door de ziekte langzaam maar zeker steeds verder achteruit ging.
"Hij wilde het liefst naar een verzorgingshuis van Eigen Haard in Zwanenburg", vertelt vriendin en mentor Ans Baas uit Halfweg in gesprek met NH. "Maar daar was geen plek meer." In verzorgingshuis Eijkenhove in Hoofddorp was nog wel plek. "Na één dag had hij het daar al geweldig naar zijn zin, hij vond iedereen daar zo lief", aldus Ans.
Volgens haar had Maurice - die zijn administratie ondanks zijn ziekte graag zelf bleef regelen - weliswaar schulden, maar ook een uitvaartverzekering. Toch zijn er na zijn dood geen papieren of pasjes gevonden, vertelt ze.
"Hij wilde graag naast z'n vrouw en moeder worden begraven"
De paar familieleden van Maurice wonen in Canada en Australië, vertelt achterneef Nick vanuit Calgary. "Hij heeft ons regelmatig opgezocht in Canada. En wij zijn in de afgelopen tien jaar drie keer in Europa geweest, en iedere keer hebben we hem bezocht. Maar met zijn zus in Australië had hij geen contact meer."
"Hij wilde graag naast zijn vrouw en moeder worden begraven", gaat Nick verder. Hoewel hij de financiële situatie van zijn oudoom niet tot in detail kende, vindt hij het opvallend dat er blijkbaar geen geld was voor een waardig afscheid. "Hij heeft begin deze eeuw een huis verkocht, en was erg zuinig."
Verbolgen en teleurgesteld
Voormalig beheerder van de begraafplaats in Zwanenburg Pieter van Staveren bevestigt dat Maurice graag naast zijn vrouw had willen liggen. "Toen ik hoorde dat hij op Meerterpen was begraven, was ik verbolgen en teleurgesteld, want hij was een bekend, markant en geliefd persoon in Zwanenburg."
Van Staveren leerde Maurice kennen toen hij nog in Zwanenburg woonde en dagelijks het graf van zijn vrouw bezocht, "Hij was heel betrokken. Als het hek openstond, kwam hij dat persoonlijk bij me melden. Hij vond de begraafplaats een mooie uitstraling hebben, het was honderd procent zijn wens om daar ook begraven te worden."
Volgens voormalige begraafplaatsbeheerder Van Staveren had Maurice zelfs het grootste deel van de wettelijk verplichte tien jaar grafrust al betaald. "Er moesten nog twee jaar worden betaald, en dat had de stichting Houtrijk en Polanen (tevens de officiële naam van de begraafplaats in Zwanenburg, red.) willen doen."
Ook op Facebook regent het verbaasde reacties over de gang van zaken rond de begrafenis:
"Rust zacht Maurice, maar ik begrijp het niet. U was zo’n geliefde man die zoveel mensen kende en dan is er bijna niemand om afscheid te nemen? Ik kan mij niet voorstellen dat dat uw laatste wens was, juist u die zo sociaal was."
"Wat triest dat er niemand bij was, ik weet zeker dat er ook mensen uit Zwanenburg bij hadden willen zijn."
"Ongelofelijk dat Maurice zo alleen naar zijn rustplaats is gebracht"
"Ach verschrikkelijk dat hij niet bij zijn vrouw begraven is, kwam hem vaak tegen op het kerkhof waar hij bijna elke dag even naartoe ging"
"Jammer dat hij zo in eenzaamheid is begraven. Denk dat mijn moeder van 83 graag de kans en keuze had gehad om bij zijn afscheid aanwezig te zijn geweest."
Achterneef Nick zegt dat de familie voldoende geld heeft om een herbegrafenis te betalen en dat ook wil regelen. Hij is inmiddels in contact met de gemeente Haarlemmermeer. Ook voormalig begraafplaatsbeheerder Van Staveren is ervan overtuigd dat Maurices huidige rustplek niet zijn laatste rustplaats zal zijn: "Linksom of rechtsom, die herbegrafenis gaat er komen."
Nieuws uit Haarlemmermeer
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]