Ga naar Content

Oscar bouwt 'ZaanPride' met LEGO: 'Met ontelbaar veel stukjes'

Ruim voor de Regenboogparade in Zaanstad op zaterdag 8 juni is er al een optocht te zien in het Zaanse stadhuis, maar dan van LEGO-figuren. 'Pride-Brickmaster' Oscar Salomé Bodelier is deze dagen druk met het bouwen van een speciale tentoonstelling voor in de hal, geholpen met steentjes van onder andere volgers van NH Helpt. 

Oscar bouwt 'ZaanPride' met LEGO: 'Met ontelbaar veel stukjes' - NH Nieuws

"We hebben eerst een aantal gebouwen uit Zaanstad nagebouwd", vertelt Oscar enthousiast. Inderdaad zijn er al best wat gebouwen te zien die erg goed lijken: het Reghthuys in Westzaan, de Watertoren in Assendelft en de synagoge in Zaandam. "Het is een groot project geworden, met tegen de duizend minifiguren en hele straten. We hebben een hele LEGO-Pride in Zaanstad." Daarvoor zijn veel steentjes nodig: "Ontelbaar veel, honderdduizenden."

Het bouwen gaat er serieus aan toe en er wordt gelet op de details. Zo zijn er met hulp van het Gemeentearchief Zaanstad oude logo's van Zaanse bedrijven tevoorschijn getoverd. Daar zijn dan weer LEGO-steentjes van gemaakt.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Omdat er zoveel steentjes nodig waren vroeg de Zaanse Regenboog afgelopen februari om hulp aan volgers van NH Helpt. "Of er nog mensen waren die thuis LEGO hadden die ze niet gebruikten", zegt Oscar.

"Er was best een aantal mensen dat daarop reageerde. Hun LEGO hebben we thuis opgehaald en daar zijn we heel dankbaar voor. Een gedeelte ervan hebben we verwerkt in de tentoonstelling. Daarnaast hebben we in de aanloop naar Roze Zaterdag in Zaanstad volgend jaar bouwmiddagen met Zaanse scholen. Dan gaan we lekker samen bouwen en wat de kinderen bouwen mogen ze ook houden."

QR-codes 

Vrijdag wordt de regenboogvlag gehesen bij het Zaanse stadhuis. Dat is ook het moment dat de tentoonstelling wordt geopend. "We hebben eigenlijk uitgeplozen wat er bekend is van de 'roze’ geschiedenis in Zaanstad. Middels QR-codes in de vitrines kan je naar de verhalen op onze website. Dan kan je zien wat er in de verschillende Zaanse dorpen aan roze geschiedenis is, en dat is meer dan de meesten zullen denken."

Zelfs vanuit Helmond komt er LEGO voor de Pride-tentoonstelling - Foto: NH

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]