Ga naar Content

Kinderboerderij dreigt om te vallen door tekort vrijwilligers: "De cavia's zijn al weg"

Een handjevol vrijwilligers houdt kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf momenteel op poten. Maar heel erg lang houden ze dat niet meer vol. De geiten, schapen en ezels hebben elke dag verzorging nodig en dat is met zo weinig mensen een te grote klus. Er is dringend hulp nodig om de boerderij overeind te houden.

Kinderboerderij dreigt om te vallen door tekort vrijwilligers: "De cavia's zijn al weg" - NH Nieuws

"We kunnen echt alle hulp gebruiken. De mensen hebben het hartstikke druk. Ze moeten van alles en nog wat doen. Ze moeten met zijn tweeën werken, ze zijn mantelzorger en moeten de kinderen opvoeden. Het leven wordt zo druk dat ze geen tijd meer lijken te hebben om hier langs te komen", vertelt voorzitter Rein Post.

Dat de nood aan de man is, blijkt wel uit een vervelende ingreep die ze vorige week moesten doen. "We hebben de cavia's weggedaan. Die vragen best wel wat zorg, dus daar hebben we een ander adres voor moeten zoeken. Dat is wel erg jammer. Je mist nu hun gefluit wel. We hadden allemaal mooie huisjes voor ze gemaakt."

Even verderop staat Jan de dieren te voeren. Hij is al meer dan tien jaar vrijwilliger bij de kinderboerderij. "Je moet soms mest opruimen, de stallen schoonmaken elke dag. Maar je krijgt er zo veel voor terug. Het brengt mij ontspanning en ja, de dieren, hè. En ik heb hier de hokken gebouwd."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

De vrijwilligers die er nu werken, proberen zo goed en kwaad als het kan alles voor elkaar te krijgen. De zorg voor de dieren staat niet ter discussie. "We hebben een vrijwilliger die zegt: 'Al moet ik er kruipend naartoe'. Maar we kunnen nu echt nog wel een man of tien gebruiken. De sfeer is hartstikke goed."

Het sluiten van de kinderboerderij zou zomaar de enige overgebleven optie zijn, als er niet snel mensen bij komen. Grote vraag is dan natuurlijk: wat moet er met de dieren gebeuren? "De ezels hebben we wel een plek voor, maar wie neemt bijvoorbeeld de geiten over? Die zijn waarschijnlijk moeilijker onder te brengen", legt voorzitter Post uit.

Zonde

Maar zover is het nog niet. De vrijwilligers hopen dat er genoeg mensen in Wieringerwerf zijn die willen helpen om de dieren op de boerderij te houden. "Het zou hartstikke zonde zijn als dit verdwijnt", zegt Jan terwijl hij de schapen voert. "Als we meer mensen hebben, dan kunnen we ploegjes maken en dan kost het je ook niet veel tijd. We zitten echt met ons handen in het haar." Vrijwilligers kunnen zich melden via het mailadres [email protected].

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]