Ga naar Content

Varkensparadijs voor Piggly, Sjaakie, Brownie en Kleintje: "Ze zijn ontsnapt aan de slacht"

Het zag er even heel donker uit voor de vier varkens van Voedselbos de Oase bij Koedijk. Jarenlang hadden ze het terrein onkruidvrij gevreten, maar hun klus zat er op en daarmee dreigde ook meteen hun definitieve einde. Maar de vrijwilligers kwamen in actie en zorgden dat ze een paar kilometer verderop een mooi, hemels plekje kregen.

Varkensparadijs voor Piggly, Sjaakie, Brownie en Kleintje: "Ze zijn ontsnapt aan de slacht" - NH Nieuws

"Wij hebben hier heel veel bramen en onkruid en wilden daar varkens voor inzetten", vertelt boer Bram Bont van boerderij de Buitenplaats in Eenigenburg, "Mijn partner Ilse heeft toen de Groene Oase gebeld om te vragen: 'Mogen wij jullie varkentjes lenen?'. En toen zeiden zij dat ze ze eigenlijk kwijt wilden. Zo is het eigenlijk ontstaan."

De varkens mogen dus van geluk spreken, want een hoop soortgenoten wacht een ander lot. Maar dat ze nu gered zijn, betekent niet dat ze een beetje kunnen gaan lanterfanten. "Ze hebben het naar hun zin, maar er moet ook gewerkt worden. Dit is een oude bloemenrand en er staat bijvoorbeeld heel veel zuring en dat moeten ze opeten. En dan vooral de wortels zodat het niet meer terugkomt."

Foto: NH Media

Bont heeft een biologisch-dynamische zuivel- en kampeerboerderij en werkt normaal vooral met koeien. De varkens brengen een compleet nieuwe ervaring op het erf. "Ze zijn totaal anders dan koeien. Ze zijn veel enthousiaster en beweeglijker. Ze laten zich ook niet jagen en lopen alle kanten op. Ze lopen mij ook zo omver. Ze denken: 'Daar staat Bram, ja boeien!'. Ze zijn eigenwijs, maar dat is juist hartstikke leuk."

De varkens hebben af en toe mazzel. Dan krijgen ze een extraatje. "Ze hebben het hier echt naar hun zin. Ik geef ze nu bieten en aardappels. Maar dat doe ik niet altijd, hoor. De wortels van de zuring zijn minder lekker dan de zoete bietjes. En dan laten ze die mooi staan. Dus je moet ze wel een beetje strak houden, zodat ze hun werk blijven doen. "

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]