Ga naar Content

Aziatische hoornaars doden is volgens boswachter Lucien onnodig: "Laat ze met rust"

Het is een doorn in het oog voor boswachter Lucien Knol en zijn collega's: verhalen in de media over de Aziatische hoornaar. Deze beesten, of wespen die erop lijken, worden volgens Knol bestempeld als 'horrordieren' en te pas en te onpas platgeslagen. En dat is volgens hem helemaal niet nodig. "Er vallen in Nederlanden meer doden door het verkeer dan door wespensteken."

Aziatische hoornaar - Foto: AdobeStock

De Aziatische hoornaar is nu nog niet te vinden in natuurgebied Het Zwanenwater bij Callantsoog, de werkplek van boswachter Lucien Knol. De Europese hoornaar leeft er wel al jaren en wordt ook veelvuldig door voorbijgangers gespot. Het frustreert de boswachter dat de hoornaar als iets bedreigends wordt gezien en ze ook vaak gedood worden. 

"Ik lees in de media vaak dat het (Aziatische hoornaar, red.) een verschrikkelijke bedreiging is voor de inheemse bijen en het een horrorhoornaar is", vertelt Knol, "maar deze dieren hebben geen interesse in mensen. Ze komen niet op je limonade of zoetigheid af, maar ze vangen wel vliegen en muggen en af en toe pakken ze wel eens een bij uit een honingbijennest. Maar als daar af en toe een paar van worden opgegeten, dan merk je dat niet eens."

Vaker gespot

Op steeds meer plekken in Noord-Holland rukt de Aziatische hoornaar op. Zo ook laatst in een Alkmaarse woonwijk, onder een pergola. Een speciaal bestrijdingsteam heeft het nest toen geruimd. 

Een nest onder de pergola kan dan misschien vervelend zijn voor bewoners, maar volgens boswachter Lucien doen die beestjes in de meeste gevallen geen vlieg kwaad. "Die zitten met hun nesten vaak tien meter boven de grond en dat zullen mensen niet eens in de gaten hebben, denk ik. Je moet gewoon niet bij het nest komen en dat gaan verstoren, dat is logisch. Als je ze verstoort, dan word je aangevallen."

Op Instagram was eerder al te lezen hoe boswachters van Het Zwanenwater denken over de 'horrorverhalen' over hoornaars (tekst gaat door onder het bericht)

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De boswachter van Het Zwanenwater doet er dan ook alles aan om de Europese hoornaar, die al jaren leeft in het natuurgebied en waar ook geregeld nestjes van te vinden zijn, zo rustig mogelijk te laten leven. Plat meppen is volgens hem niet nodig. "Laat ze met rust", valt ook te lezen in bovenstaand bericht op Instagram. 

'Niet meer tegen te houden'

Lucien sluit niet uit dat de Aziatische hoornaar binnen aanzienlijke tijd zijn intrede zal doen in Het Zwanenwater. "De Aziatische hoornaar zit nog niet in de Kop van Noord-Holland, maar dat gaat nog wel komen. Het is niet meer tegen te houden, dus we zullen er mee moeten leren leven."

De boswachters in Het Zwanenwater kunnen in ieder geval prima leven met de hoornaar. Als er een nest in de buurt van wandelpaden zit, dan wordt er meteen actie ondernomen. "Dan wordt het tijdelijk afgesloten of worden mensen omgeleid. En dan staat er een voorlichtingsbordje bij."

En ook voor de mogelijke komst van de Aziatische hoornaar in Het Zwanenwater maakt Lucien Knol zich geen zorgen. "Die gaat echt geen problemen geven voor het publiek."

Lees ook