Ga naar Content

Speciaal team bestrijdt nesten Aziatische hoornaar: eerste kennismaking in Alkmaar

De kans om een Aziatische hoornaar tegen te komen in regio Alkmaar wordt steeds groter. Afgelopen week kwam de eerste melding van een nest binnen. Een speciaal team, het AH-Team, heeft het nest geruimd. "We hadden dit eigenlijk pas volgend jaar weer verwacht", aldus Leonie Kooiman, lid van het team.

Een gevangen Aziatische hoornaar - Foto: Aangeleverd

Het nest hing onder een pergola in de Alkmaarse wijk Huiswaard. "Het is bijzonder dat het eerste nest nu alweer is gevonden. We kunnen nooit precies inschatten waar en wanneer er nesten ontstaan, maar dit is wel erg vroeg in het jaar.", vertelt Leonie Kooiman van The AH-Team West-Friesland.

The AH-Team West-Friesland komt in actie bij een melding van een Aziatische hoornaar. De afkorting AH staat dan ook voor Aziatische hoornaar. Het team bestaat uit een groep van meerdere imkers die de insecten maar ook de bijen in Nederland willen beschermen tegen het dier. Ze roepen mensen op om een melding te maken bij het zien van een Aziatische hoornaar, als onderdeel van de Nederlandse bijenhouders vereniging.

Bij een melding gaat het als volgt: "Het nest wordt aangemeld op Waarneming.nl. Aan de hand daarvan gaan wij dan op zoek naar het nest en kijken we of het ook echt een Aziatische hoornaar is", legt Leonie uit. "Indien dat het geval is gaan we over tot het verwijderen van het nest."

Zomerse verhuizing

Vaak zit een deel van de nesten in het voorjaar in een vogelhuisje. "Op dit moment zijn alleen de koninginnen actief en zijn de nesten nog redelijk gemakkelijk te vinden." In de zomer verplaatsen de Aziatische hoornaars zich naar grotere nesten. "De nesten zijn dan veel moeilijker te vinden", vertelt Leonie. "De nesten zitten dan heel hoog in de bomen, heel moeilijk te zien. We moeten dan door de bladeren zoeken om te kunnen weten waar het nest zit."

"Het grootste probleem van de Aziatische hoornaar is dat hij actief insecten wegvangt", begint Leonie. "Ook de honingbij ziet hij als prooi. Hij jaagt actief voor de bijenkasten wat ervoor zorgt dat de bijen niet meer genoeg buiten komen en te weinig eten binnenkrijgen." Dit zorgt voor verzwakking van bijenvolken.

"De Aziatische hoornaar moordt geen hele volken uit, maar dit kan zeker effect hebben op de bestuiving van onder andere fruitbomen in Nederland." Er loopt volop onderzoek dat probeert aan te stellen of de Aziatische hoornaar ook echt een probleem met de bestuiving veroorzaakt. "Wij willen absoluut niet op de zaken vooruitlopen en wachten het onderzoek af. De kans lijkt ons wel aanwezig", besluit Leonie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]