Ga naar Content
Een groep van negen oudere vrouwen die deelnemen aan een indoor gymles. Ze staan en dragen casual atletische kleding. De kamer heeft een bakstenen muur, verschillende gestapelde stoelen en een piano op de achtergrond.
Alkmaar

Gymjuf Annemarie (80) houdt ouderen fit, maar geldgebrek maakt haar lessen onzeker

21 mei 2024, 06.20 uur · Aangepast 21 mei 2024, 14.00 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH/ Anne Klijnstra

Door in beweging te blijven, word je gezond oud. Het lijkt een waarheid als een koe als je de krasse ouderen bezig ziet tijdens een gymles in Schoorl. En het geldt ook zeker voor de gymjuf: Annemarie van Dam is inmiddels 80 en geeft nog altijd vol energie les. "Zolang ik het kan, blijf ik dit doen", zegt ze. Maar een jaarlijks tekort van 650 euro zou wel eens het einde kunnen betekenen voor haar wekelijkse lessen.

Gymjuf Annemarie (80!) houdt ouderen fit, maar geldgebrek maakt haar lessen onzeker - NH/Anne Klijnstra

Muziek klinkt in de theaterzaal van het Schoorlse dorpscentrum De Blinkerd. In de zaal stapt een tiental oudere dames op de maat mee. De armen worden ondertussen gestrekt: naar links, naar rechts. "Nog drie, nog twee en de laatste", zegt Annemarie die enthousiast meedoet.

Annemarie geeft al vijftig jaar les. "Van klein tot groot. Vroeger ook nog op hoog niveau in het topsportcentrum op Papendal." En de gymjuf uit Groet werd tijdens Koningsdag nog geridderd vanwege haar voorbeeld en inspiratie voor anderen. "Nu ik wat ouder ben, geef ik nog negen uur les in de week."

Tekst gaat verder onder de foto.

Anneke (84), Lieke (83) en Diet (86) - Foto: NH/Anne Klijnstra

Elke woensdagochtend is ze in De Blinkerd. Daar brengt ze onder anderen Diet Verhoef (86), Anneke Zijlema (84) en Lieke ter Bocht (83) in beweging. Het drietal is de oudste van de groep en ze zijn blij met de gymles, hun juf en het sociale koffie-uurtje na afloop. "Het doet me goed en het is ook heel gezellig", aldus Lieke. En Anneke zegt stellig: "Blijven bewegen, niet achter de geraniums."

Maar de vraag is of de populaire gymlessen van Annemarie in het dorpscentrum door kunnen blijven gaan. De stichting die de lessen mogelijk maakt, heeft er geen geld meer voor: 650 euro is het jaarlijkse tekort. "De leerlingen betalen 75 euro per jaar en dan hadden we subsidie van de gemeente daarbij. Maar die is gestopt."

Aan NH laat de gemeente Bergen, de meest vergrijsde gemeente van Nederland, weten dat zij vorig jaar eenmalig subsidie verstrekte omdat de stichting geen geld meer had. Annemarie vindt het jammer dat de gemeente het daar bij laat. "Zeker omdat ze altijd zeggen dat we vooral in beweging moeten blijven", vindt Annemarie. "We moeten nu afwachten wat er gaat gebeuren. Misschien dat iemand ons kan sponsoren, zodat de ouderengymlessen door kunnen blijven gaan."

Noord-Holland Noord Gezond 2030

Noord-Holland Noord: een regio die sneller vergrijst, waar op plekken bovengemiddeld wordt gedronken, maar ook obesitas, kanker en dementie veel voorkomen. Tientallen zorginstanties hebben de ambitie dat de regio de gezondste van Nederland is in 2030.

Dit is reden voor NH om hier verhalen over te maken. Hier lees je meer over de problemen die spelen, waar die vandaan komen en hoe die gezondheidsambities waargemaakt kunnen worden. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.