Ga naar Content

Regio vergrijst, mensen hebben meer ziektes en toch moeten we in 2030 het gezondst zijn

Noord-Holland Noord de gezondste regio van Nederland laten zijn in 2030: dat is het streven van tientallen gezondheidsorganisaties die hun krachten hebben gebundeld. Een ambitieus plan, dat al over 6 jaar gehaald moet zijn. En hoewel het nog in de kinderschoenen staat, blijven ze hoopvol. "We hebben elkaar nodig, je kunt het niet alleen doen", zegt Joke Bart van de GGZ daarover. "Door NHN Gezond vinden we elkaar en pakken we problemen aan die anders blijven liggen."

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De gemeente Bergen is het meest vergrijsd. In Opmeer zijn meer zware drinkers dan in de rest van het land en op Texel overlijden opvallend veel mensen aan hart- en vaatziekten. Het zijn zomaar een paar cijfers die eruit springen in het Regiobeeld Noord-Holland Noord dat NHN Gezond heeft opgesteld. "We zijn over het algemeen ouder dan de rest van het land", zegt Frido Kraanen, bestuurder van zorgorganisatie Omring en initiatiefnemer van NHN Gezond, "en we hebben meer aandoeningen." Zo hebben bijvoorbeeld meer mensen dementie dan elders.

Maar het is niet alleen negatief: in onze regio blijken minder mensen zich eenzaam te voelen.

Samen optrekken

Door de coronapandemie zijn zorgorganisaties nauwer gaan samenwerken en is het plan ontstaan om samen op te gaan trekken om de regio gezonder te krijgen. Kraanen: "Immers: iemand die gezonder is, is niet alleen gelukkiger maar gaat ook minder gauw naar de dokter, waardoor er minder druk komt op de zorg. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten, want de opgave is groot: we hebben hier steeds meer ouderen, en minder (jong)volwassenen en jongeren."

Tekst gaat verder onder de infographic.

Het gevolg daarvan is ook dat het tekort aan zorgpersoneel alleen maar groter wordt. Een tekort dat oploopt van 4,9 procent in 2021, naar 9,3 procent in 2030. En dat is bijna een verdubbeling, benadrukt Kraanen: "We proberen dat gat op vele manieren te dichten door bijvoorbeeld beeldbellen en andere vormen van efficiënter werken, waardoor er minder tijd per cliënt hoeft te worden besteed." Om de toenemende zorgvraag aan te kunnen, moeten er ook bijna 10.000 zorgverleners bij. Een complicerende factor daarbij is wel dat er in de toekomst ook steeds minder mantelzorgers zijn.

Verder zijn er initiatieven om mensen, zowel fysiek als mentaal, gezond(er) te maken. Ook wordt gekeken naar manieren om mensen uit de armoede te krijgen, want weinig geld hebben gaat vaak gepaard met een slechtere gezondheid, zo weten de organisaties. "Mensen die het niet breed hebben, leven zeven jaar minder lang blijkt uit landelijke cijfers", aldus Kraanen.

NHN Gezond is geen overkoepelend orgaan, maar meer een manier om organisaties samen te brengen. "We gaan niet vertellen wat andere zorgaanbieders moeten doen", zegt voorzitter Jos Brinkmann, en bestuurder van GGZ NHN, "juist niet. De nadruk ligt op verbinden, van elkaar leren en samenwerken."

Brinkmann komt met een voorbeeld. "We weten dat bijvoorbeeld schuldenproblematiek kan leiden tot depressieve klachten. In plaats van iemand dan direct te verwijzen naar specialistische zorg bij GGZ NHN, kan een huisarts straks verschillende partijen uitnodigen voor een verkennend gesprek om te bespreken wat er aan de hand is. Welk probleem ligt er aan de klachten ten grondslag?"

Andere vormen van hulp

De oplossing hoeft lang niet altijd in de medische hoek te moeten worden gezocht, aldus Brinkmann. "We weten dat mensen soms te snel specialistische ggz aangeboden krijgen en dat andere vormen van hulp ook heel effectief zijn. Met deze manier van werken houden we de zorg toegankelijk juist voor mensen die echt specialistische ggz nodig hebben."

"Op dit moment is het systeem zo geregeld dat we enorm gericht zijn op ziekte. Voor veel problemen wordt de oplossing gezocht in de 'ziektekolom'. Met NHN Gezond willen we de transformatie van ziekte naar gezondheid maken. Dat betekent dat we breder willen kijken naar wat er aan de hand is en de oplossing soms ook op andere terreinen dan de medische zorg gezocht moeten worden. Denk daarbij aan wonen, werk en inkomen. Als je last van je longen krijgt vanwege een vochtige woning moet je daar ook de oorzaak van aanpakken."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play