Ga naar Content

Overgewicht in Den Helder: "Sporten hoort geen straf te zijn"

Sinds 2016 heeft zo'n 58 procent van de Helderse bevolking overgewicht. Het cijfer daalt nog niet. Niet verbazingwekkend, maar wel schrikbarend, zegt sportschoolhouder Gerrit Kooij. Terwijl er genoeg oplossingen voor zijn, te beginnen met goede voorlichting. "Beweging, voeding, mentale welzijn. Die zijn even belangrijk voor het volledige resultaat."

Foto:

Volgens sportschoolhouder Gerrit Kooij begint het bij goede voorlichting: "Health-, voeding- en lifecoaches schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat is leuk, maar niet wat mensen nodig hebben. Mensen weten het gewoon niet meer. Ze komen naar mij toe met de vraag: wat moet ik doen om af te vallen?"

Complete pakket

De sportschool biedt een programma aan waar niet alleen wordt gekeken naar beweging, maar ook naar goede voeding en mentaal welzijn.

Bekijk in de video hoe de sportschool dit programma aanpakt. Tekst gaat verder onder de video.

Sportschool - NH Nieuws / Else van der Steeg

Plezier en motivatie vinden, dat vindt Cathy Niesten zeker de belangrijkste elementen in het sporten. Haar Instagrampagina staat daarvan in het teken. Sinds 2018 deelt zij daar posts over sporten, gezond eten en ook welzijn. Ze viel zelf veel af, maar ontdekte dat het belangrijk is om daar niet alles van af te laten hangen.

Lichaam als motor

Niesten: "Ik heb zelf een tijd gehad dat het met voeding niet goed ging omdat ik doorsloeg met afvallen. Maar je moet je lichaam zien als een motor, je hebt ook echt voeding nodig."

Ze vervolgt: "Gewicht zegt niet zoveel over geluk. Doodongelukkig en dun zijn kan ook." Ze deelt daarom nu ook meer over mentaal welzijn op haar pagina: "Zoveel is een taboe, maar dat is echt niet nodig. Iedereen heeft van die slechte momenten. Sporten hoort een uitlaatklep te zijn en niet een straf."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een van de oorzaken dat het cijfer zo hoog ligt in Den Helder is de sociaaleconomische situatie in de stad, zei de GGD eerder tegen NH: er wonen veel mensen met een laag inkomen.

Zo'n sportschoolprogramma is daarom niet voor iedereen betaalbaar. Dat zou volgens Niesten en Kooij geen probleem moeten zijn. Niesten: "De gemeente kan bijvoorbeeld dansmiddagen organiseren: we hebben op Willemsoord een vet mooi podium."

Samenwerken met gemeente

Kooij weet daar nog wel een en ander aan toe te voegen: "Ik zou graag het complete pakket willen zien. Bijvoorbeeld een voedingsseminar in De Kampagne. De week erna een trainingsprofessional. Dan een psychiater of een psycholoog om te vertellen wat er mentaal met je gebeurt als je gezonder gaat leven."

"Ik sta best open voor samenwerking met de gemeente", benadrukt de sportschooleigenaar. "En andere sportscholen in Den Helder vast ook." Wel benadrukt Kooij dat je ook gezond kunt leven zonder een groot budget: "Uiteindelijk word je te dik van overconsumeren. Een koekje te veel is geen probleem, een heel pak koekjes wel."

Lees ook