Ga naar Content

Jongerenwerkers zijn op deze school ook 'juf' en 'meester' en dat levert nu al resultaat op

Sinds een jaar zijn jongerenwerkers op IKC de Kroon in Anna Paulowna écht onderdeel van het team. Zij zijn daar ook een 'meester' of 'juf', waardoor de drempel om naar ze toe stappen lager is. En dat blijkt een succesverhaal. "We proberen problemen vroeg te signaleren en bespreekbaar te maken, zodat ze nooit groot worden."

Foto: IKC de Kroon

De aanwezigheid van de jongerenwerkers is nu al effectief gebleken. Bijvoorbeeld bij onderbouwgroepen waarvan de sociale vaardigheden in een jaar tijd behoorlijk verbeterd zijn. Maar het zijn echt niet alleen grote problemen, benadrukt Michael Drijver, directeur van IKC de Kroon. "Het kan bijvoorbeeld ook een kleuter zijn die het moeilijk vindt om vriendjes te maken. Door zulke problemen vroeg te signaleren, ben je er eerder bij en wordt het nooit écht een probleem."

"Door zaken te normaliseren, is de drempel om naar een jongerenwerker te stappen lager"

Directeur Michiel Drijver, IKC de Kroon

Professionals als jongeren- en kinderwerkers, kindercoaches en maatschappelijk werkers zijn daadwerkelijk fysiek in het kindcentrum aanwezig. Er hoeft dus ook geen afstand te worden overbrugd. "We werken samen door regelmatig met elkaar om de tafel te gaan, niet alleen voor overleg maar ook om verder te ontwikkelen en van elkaar te leren. Het idee is dat je er niet alleen voor staat. We werken samen aan de ontwikkeling van een kind."

"Vaak vinden mensen het lastig om naar een jongerenwerker of een kindercoach te stappen als hun kind ergens mee zit", vervolgt Drijver. "Want dan is het net of er van alles aan de hand is, denken ze. Door zaken te normaliseren, en bij een klein probleempje naar een andere 'juf' of 'meester' te wijzen, is de drempel om naar zo'n professional te stappen lager."

Andere scholen

Vorig jaar is met deze proef begonnen op IKC de Kroon, en na een jaar wordt een eerste balans opgemaakt. Mogelijk wordt het idee ook uitgerold bij alle 24 scholen in de gemeente Hollands Kroon.

Drijver: "We zoeken nu uit wat werkt en hoe we dit bij andere scholen kunnen doen. Wij zijn een grote school en kunnen alle professionals hier huizen. Dat geldt niet voor elke school. Maar je kunt ook denken aan een jongerenwerker die af en toe langskomt en met een kind die ergens mee zit even een balletje gaat trappen. Alleen dat al kan op dat moment helpen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]