Ga naar Content

Effectief AZ houdt hoop op plek 3 na vrij simpele winst in Deventer

Zonder te sprankelen heeft AZ drie punten meegenomen uit Deventer. De Alkmaarse formatie versloeg Go Ahead Eagles met 0-3. Ibrahim Sadiq, Sven Mijnans en Myron van Brederode waren verantwoordelijk voor de treffers. Doordat FC Twente won van FC Volendam blijft de achterstand op de Tukkers twee punten in de strijd om plek drie.

Go Ahead Eagles - AZ - Foto: PRO SHOTS / Erik Pasman

Met dezelfde elf namen als tegen FC Twente (2-1 winst) startte AZ in een zonnige en sfeervolle Adelaarshorst. Dat betekende nog zonder de geblesseerde Jordy Clasie. De nummer vier van de eredivisie begon sterk, na drie minuten leek Ruben van Bommel heel dicht bij de openingstreffer. De linksbuiten schoot de bal tegen de binnenkant van de paal. Daarna ontstond er een lange gezapige fase, met weinig opwinding. 

Bevlieging

Slechts een bevlieging van Van Bommel, die net langs de verkeerde kant van de paal schoot, en een mogelijkheid voor Eagle Joris Kramer. De verdediger uit Heiloo kopte uit een hoekschop  over. 

Toch viel er in de slotfase van de eerste helft nog twee keer te juichen in het uitvak. Zo'n vierhonderd meegereisde AZ-fans zagen dat Ibrahim Sadiq geklungel bij de Deventenaren afstrafte. Daarmee luisterde hij zijn vierde basisplek op met zijn tweede treffer van het seizoen. Vervolgens in blessuretijd verdubbelde Sven Mijnans de voorsprong, 0-2. De middenvelder schoof op aangeven van Vangelis Pavlidis de bal keurig binnen. 

Tekst loopt verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de tweede helft kwam Go Ahead Eagles energiek uit de kleedkamers en zette AZ een tijd onder druk. Veel gevaar leverde dat echter niet op. Dat deed Sadiq wel in een spaarzame counter. Bij de tweede paal dook de snelle aanvaller uit Ghana op, maar z'n vizier stond dit keer niet op scherp.

Koud in het veld

Ook in de laatste twintig minuten kwam AZ niet heel sterk voor de dag. De Alkmaarders waren vooral aan het verdedigen en mochten doelman Mathew Ryan bedanken voor een paar goede reddingen. Zeer verrassend was dan ook de 0-3. Net binnen de lijnen krulde invaller Myron van Brederode tegen de verhouding in de bal tegen de touwen.

Een paar minuten voor tijd tekende de thuisploeg nog wel voor de aansluitingstreffer, maar de VAR constateerde dat Oliver Edvardsen buitenspel stond. In blessuretijd raakte Pavlidis nog een keer de paal. De Griekse spits blijft zo op 28 doelpunten staan.

Tekst loopt door onder de video.

AZ-trainer Maarten Martens staat na de winst op GAE niet te kijken van de ruime winst van FC Twente - NH Nieuws

Het verschil met FC Twente blijft twee punten. De Tukkers wonnen op eigen veld met  7-2 van FC Volendam. Wil AZ deze zomer Champions League spelen, dan moet er volgende week thuis worden gewonnen van FC Utrecht en hopen dat FC Twente op bezoek bij provinciegenoot PEC Zwolle punten laat liggen. Wederom beginnen dan alle duels weer om 14.30 uur.

Opstelling AZ: Ryan, Sugawara, Bazoer, Penetra, M. De Wit (Møller Wolfe/75); Belic (Dantas/75), Mijnans  (Zeefuik/86), D. De Wit; Sadiq (Kasius/86), Pavlidis, Van Bommel (Van Brederode/75)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52