Ga naar Content

Ondanks race tegen de klok blijft Rijsenhouts oorlogsmuseum gewoon open

Het zijn lange dagen voor de vrijwilligers van het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 in Rijsenhout. Rondom de meidagen organiseert het museum altijd veel activiteiten. Maar nu wordt Fort Aalsmeer, het gebouw waar ze in zitten, ook nog eens gerenoveerd. Achter de schermen werken de vrijwilligers keihard om het museum tijdens de verbouwing open te houden. 

Het fort wordt flink onder handen genomen, onder andere tussen de muren - NH Nieuws

"We gaan dit winnen, geloof mij maar", zegt voorzitter Peter de Raaf strijdvaardig. Hij twijfelt er geen seconde aan, deze zomer blijft het museum gewoon open. Elke week komen de vrijwilligers, van wie velen zeventigers en tachtigers, samen om vitrines te bouwen, verlichting te installeren en delen van de collectie te verplaatsen.

Dat is nodig vanwege de renovaties die worden gedaan in Fort Aalsmeer, het thuis van het museum. Het historische monument wordt in twee delen gerenoveerd. De achterste helft is nu zo goed als klaar, wat betekent dat de bouwvakkers het voorste deel onder handen willen gaan nemen.

"Er zijn zelfs een aantal jaar geweest dat we niet mochten blijven"

Voorzitter Peter de Raaf over de toekomst van het oorlogsmuseum

Maar dat heeft dan weer gevolgen voor het museum, dat tijdens de bouwvak in augustus drie weken de tijd heeft om de hele inboedel van het nog oude gedeelte naar de vernieuwde ruimtes te verhuizen. Een monsterklus, zeker voor een legertje vrijwilligers op leeftijd.

"Het is een proces wat al jaren speelt", gaat De Raaf verder: "In totaal duurt dit traject denk ik al wel een jaar of acht, er is zelfs een aantal jaar geweest waarin we niet eens in het fort mochten blijven." Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar het is een uitdaging gebleken om open te blijven terwijl er aan het fort wordt gesleuteld.

Hoe dan ook niet dicht

Ondanks dat gaat het museum gewoon door met activiteiten organiseren. Gisteren vlogen nog vier historische Fokker-gevechtsvliegtuigen over ter herinnering aan de piloten die begin mei 1940 streden tegen de nazi's.

De vier Fokker Four-toestellen vlogen richting Nieuwkoop in Zuid-Holland, waar een gedenkteken werd onthuld ter nagedachtenis van een crash van een Fokker D21, die door de nazi's was beschoten.

De piloot van dat toestel, Koos Roos, ontsnapte aan de dood door zijn schietstoel te gebruiken, maar raakte wel zwaargewond. Hij herstelde, maar overleed na de oorlog alsnog bij een vliegongeluk. In 1956 crashte hij met een Hiller-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. 

De resten van Roos' toestel behoren inmiddels tot de collectie van het museum in Rijsenhout.

Lees verder onder de foto's.

Museumvrijwilliger Rick Franke legt uit waarom ze het zo belangrijk vinden open te blijven: "Het eerste waar je misschien aan denkt is inkomsten, maar we vinden onze boodschap te belangrijk om tijdelijk te sluiten. Zeker als je kijkt naar wat er vandaag de dag in de wereld gebeurt, kan je niet vaak genoeg zeggen dat oorlog op elke manier voorkomen moet worden."

Voorzitter De Raaf kijkt ondanks de tijdsdruk vol vertrouwen vooruit naar de komende maanden: "Je kan het een race tegen de klok noemen, maar kom hier aan het eind van het jaar maar eens terug, dan zullen de mensen zien dat het ons is gelukt."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]