Ga naar Content

Vrijwilligers CRASH-museum emotioneel door aanstaande verhuizing uit fort

AALSMEERDERBRUG Verbijsterd, verdrietig en radeloos: zo voelen de vrijwilligers zich van het CRASH-museum. Hun luchtoorlog- en verzetsmuseum in Aalsmeerderbrug moet het geliefde fort verlaten.

Het museum is nu tien jaar gevestigd in het fort uit 1903, dat behoort tot de stelling van Amsterdam. Hoewel het altijd duidelijk was dat het ging om een tijdelijke locatie, voelen de vrijwilligers zich er meer dan thuis. "Het museum hoort bij het fort. Het zit op een perfecte locatie. Het ademt historie en het is doodzonde als we hier weg moeten", zegt Rick Franke. 

Lees ook: 'Dagen van Crash-museum in Fort bij Aalsmeer zijn geteld'

De gemeente Haarlemmermeer wil het fort restaureren en het daarna een andere bestemming geven. Wethouder van Cultuur Derk Reneman: "Het museum wil graag blijven, maar dat kan niet. Men moet naar een andere locatie."

Op de vraag waarom het dan geen optie is voor het museum om te blijven, antwoordt Reneman: "Het fort moet in productie genomen worden. Wij gaan daar voorstellen voor doen aan de raad. Het is altijd de bedoeling geweest dat ze daar tijdelijk zaten. En op een andere locatie hebben ze ook een betere toekomst."

Geen ziel in ander complex
Daar zijn de vrijwilligers van het museum het niet mee eens. "Het is de bedoeling dat we naar het BOLS-complex gaan, dat is een kale hal. We moeten het opnieuw in gaan richten. Er zit geen ziel in." Dan breekt Franke. "Wij willen gewoon niet weg hier. Zo simpel is het."

Op Facebook stromen de reacties. binnen. "Wat ik veel lees, is dat mensen zeggen: 'Ze zijn gek geworden'. Sommige dingen herhaal ik liever niet. Maar de strekking is vooral: 'Dit museum en het fort horen bij elkaar'. Hartverwarmend is het, maar helaas helpt hartverwarmend niet."

Foto: NH