Ga naar Content
Noord-Holland

'Dagen van Crash-museum in Fort bij Aalsmeer zijn geteld'

11 juli 2018, 19.41 uur
Door: · Foto: NH Nieuws N-H / Doron Sajet

AALSMEERDERBRUG Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 dreigt het onderkomen in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug te moeten verlaten. Volgens het museum heeft wethouder Derk Reneman commerciële plannen met het fort en zou het museum naar een tijdelijke locatie in Nieuw-Vennep moeten. HAP Haarlemmermeer heeft hierover vragen aan het college gesteld.

Dat het museum zal verhuizen, staat volgens een gisteren verspreid persbericht vast: "Na zestien maanden onderhandelingen door het Crash-bestuur is duidelijk geworden, dat de laatste dagen van het museum in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug zijn geteld. Dat is de trieste balans."

Vorige week vertelde wethouder Derk Reneman aan de museumvrijwilligers over zijn plannen, aldus het Aalsmeerse museum. "Conclusie, links -of rechtsom: Crash moet vertrekken omdat vanwege een geplande renovatie en daarna het leeg op de markt zetten voor verkoop zijn voorkeur heeft. In zijn visie past Crash daar niet in."

Verhuisscenario
Het bestuur onder leiding van voorzitter Peter de Raaf zegt ervoor te hebben gestreden om het museum op de huidige plek te houden. Zonder succes, kennelijk. "Crash wil graag blijven in het fort waar zich de sfeer en het cultuurhistorisch besef van het museum en het fort zich in een keer laat vertellen. Noodgedwongen ligt het verhuisscenario nu bij het museum op tafel en de sluitingsdatum van de museumdeuren in het fort is aanstaande."

Raadslid Tim van Essen van HAP Haarlemmermeer heeft aan het college vragen hierover gesteld. Hij is tegen de gedwongen verhuizing van het museum. "Het museum presenteert al sinds 1996 op educatieve en informatieve wijze een grote tentoonstelling over de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog binnen de gemeente Haarlemmermeer en is daarmee onderdeel van ons cultureel erfgoed."

Kopers
Mocht de verhuizing toch doorgaan, dan heeft Van Essen liever dat het pas gebeurt als er concreet nieuwe kopers of huurders zijn van het fort. "Indien een dergelijke verhuizing gaat plaatsvinden roept dat bij ons meteen een déjá vu op naar de verhuizing van een schietvereniging en lokale ondernemer uit ’t Fort Hoofddorp, dat inmiddels al meer dan vijf jaar leegstaat en dus ook geen inkomsten over zijn ontvangen."

Door te wachten, wordt een periode van lange leegstand vermeden en heeft het museum de tijd om te zoeken naar een nieuwe locatie.

Het college heeft nog niet op de commotie gereageerd.