Ga naar Content

Zien: Noorderlicht betovert Noord-Holland

Het was voor velen een unieke ervaring: in de nacht van vrijdag op zaterdag was het Noorderlicht namelijk goed te zien in onze provincie. Een bijzonder groen-paarse gloed bedekte vannacht de lucht en dat trok veel bekijks. 

Voor het Noorderlicht reizen de meeste mensen af naar verre gebieden, zoals IJsland en het noorden van Noorwegen en Finland. Toch komt het licht een enkele keer ook deze kant op. Zo ook gisteravond. 

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gaf vrijdag aan dat het Noorderlicht de oorzaak is van een zonnestorm. "GPS, elektriciteitsnetwerken, ruimtevaartuigen, satellietnavigatie en andere technologieën kunnen erdoor worden beïnvloed", liet het NOAA weten. Wel geeft de storm dus ook een uniek plaatje aan de horizon. 

Enthousiaste reacties 

Op Facebook worden uitgebreid foto's met elkaar gedeeld over dit bijzondere natuurlijke fenomeen. "Een cadeautje van Moeder Natuur!", zegt een vrouw, die foto's deelt van de Noorderdijkweg in Hollands Kroon. Een ander reageert: "Waanzinnig mooi!!!"

In de nacht van 5 op 6 mei was het Noorderlicht eerder deze week ook al te bewonderen, namelijk in Enkhuizen. Heb je het Noorderlicht gisteravond gemist? Niet getreurd, het zal de aankomende dagen nog te zien zijn. 

Drone-shots

Ook vanuit Haarlemmermeer kreeg NH foto's toegestuurd, die met een drone zijn gemaakt. 

Boswachter Claudia Plaisier van het Amsterdamse Bos was niet aan het werk, maar thuis in Uithoorn toen ze onderstaande foto maakte. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.