Ga naar Content

Noorderlicht schitterde vannacht boven Enkhuizen

Met het Noorderlicht is er vannacht een kleurrijk einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Boven het IJsselmeer bij Enkhuizen was het natuurverschijnsel goed zichtbaar, dus ging hobbyfotograaf René Postel eropuit. Hij moest er wat voor over hebben, maar werd niet teleurgesteld. "Het is een halfuur goed te zien geweest met m'n camera."

Het Noorderlicht was vannacht met een camera te zien in Enkhuizen - Foto: René Postel

"Ik heb op mijn telefoon een aantal apps die waardes voor het Noorderlicht aangeven", licht de 44-jarige Postel toe. "Er zijn vijf verschillende factoren die gunstig moeten zijn om het te zien."

En dat bleek het geval. Rond middernacht vertrok de Enkhuizer met zijn cameraspullen richting de dijk tussen de stad en vuurtoren De Ven bij Oosterdijk, waar hij een prachtige foto maakte van het natuurverschijnsel. "Langs de dijk, ter hoogte van het groenteveredelingsbedrijf, heb je een groot grasveld. Daar had ik de bomen zien staan, die ik graag een keer wilde vastleggen", aldus Postel. "Het leek mij een mooi moment om dat hier bij te doen."

Lange sluitertijd en gevoelige camera

René heeft ongeveer een uur op de plek gestaan om foto's te nemen. Daarbij was het volgens de hobbyfotograaf maar goed dat hij zijn laarzen had meegenomen. "Want het hele veld stond blank", zegt hij lachend.

Met het blote oog kon het Noorderlicht niet worden waargenomen, maar camera's met lange sluitertijd konden zelfs een gedeelte van de Melkweg zien. Als de vijf verschillende waardes een volgende keer opnieuw gunstig uitvallen, kun je wellicht zelf ook op pad om het fenomeen vast te leggen. "Als je een nieuwere smartphone hebt met een gevoelige camera moet dat ook mogelijk zijn", aldus Postel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Facebook Liza Heijselaar

René was niet de enige die zijn nachtrust opofferde. Zo maakte Liza Heijselaar onder meer bovenstaande foto en deelde die op Facebook. Met enthousiaste reacties tot gevolg. Al laat reageerder Cindy ook weten te balen dat ze het zelf gemist heeft. "Ik heb gisteren niet op mijn app gekeken", schrijft ze, gevolgd door een huilende emoji. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]