Ga naar Content

Zo wil nieuw team verstrikte zeehonden redden: "We hebben de plicht om iets te doen"

Deze week kwam er voor de veertigste keer een melding binnen van een verstrikte zeehond. Hiermee is hetzelfde aantal gesignaleerde verstrikkingen bereikt als in het gehele voorgaande jaar, zegt het zeehondencentrum. Daarom is het Seal Response Team opgericht om de zeehonden te helpen, maar wat doet dat team precies?

Een van de 40 verstrikt geraakte zeehonden dit jaar - Foto: Zeehondencentrum

De zoveelste jonge grijze zeehond is afgelopen week van verstikking gered in Camperduin. Een oplettende voorbijganger schakelde de lokale Zeehondenwachter in toen hij het dier zag liggen. Daarmee komt het aantal gesignaleerde verstrikkingen gelijk met het totale aantal van vorig jaar. "Een schrikbarende toename."

Om de vele verstrikkingen van zeehonden tegen te gaan is het Seal Response Team onlangs opgericht. Het zeehondencentrum Pieterburen werkt hiervoor samen met Zeehondencentrum Stellendam en Ecomare Texel om de zeehonden meteen te helpen. En die hulp is hard nodig. "Ik vrees voor wat er nog komen gaat", zegt Emmy Venema, strandingscoördinator bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Seal Response Team

Het Seal Response Team bestaat uit een groep speciaal opgeleide en getrainde dierverzorgers en dierenartsen. Het doel van het opzetten van deze groep is dat er een paar keer per jaar wordt uitgevaren naar plekken waar eerder al eens dieren verstrikt raken.

"Met het Seal Response gaan we niet vanuit een melding op zoek naar gewonde zeehonden, maar houden we als het ware een oogje in het zeil", vertelt Yerko Hankmann van Ecomare Texel. "We komen dan op plekken waar het publiek niet komt en er dus geen melding gedaan kan worden."  

"Dat moet goed gepland zijn", legt Emmy uit. "Je kan niet zomaar een strandbank opgaan, want dan zorg je voor alleen maar meer problemen, waaronder stress."

"Als mens heb je de plicht om iets tegen de situatie te doen"

Yerko Hankmann, Ecomare Texel

"Wat je vaak ziet, is dat een zeehond een stuk net om zijn nek heeft wat in eerste instantie geen hinder veroorzaakt, maar als het dier gaat groeien snijdt dat steeds meer in", vertelt Yerko.

Volgens Yerko is het van belang dat de mens iets doet aan dit probleem. "De zeehonden en andere dieren komen door de mensen in de problemen, dat gebeurt buiten hun schuld om", begint hij. "Wanneer er niks aan gedaan wordt, zorgt dat voor een hele vervelende dood voor de dieren. Als mens heb je dan ook de plicht om er iets tegen te doen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]