Ga naar Content

Eurovisie-Fred euforisch: Joost Klein naar de finale

"Het was geweldig en Joost komt zeker in de top 10." Fred Helmstrijd uit Schagen kan zijn geluk niet op na de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Eurovisie Fred zag gisteravond hoe Joost Klein voor Nederland doorgaat naar de finale. "De zaal ging uit het dak met de song Europapa! Ik ben héél blij."

Fred vlak voor de start van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. - Foto: Aangeleverde foto

Na een intensieve zoektocht naar tickets staat Fred Helmstrijd straks toch ook weer in het publiek bij de finale, zijn grote droom. "Ik ben heel blij. Ik had een mooie plaats en Nederland staat terecht in de finale. Joost moet als vijfde heb ik net op de radio gehoord. Dan heb ik ook weer een mooie plek met goed zicht op het podium."

Fred is al sinds kind fan van het Eurovisie Songfestival. Hij gaat dan ook al jaren naar de plek waar het gebeurt, maar het wordt steeds lastiger. "Het wordt steeds populairder en tickets zijn steeds moeilijker te krijgen." Dat was ook dit jaar een probleem en via een oproep bij NH Helpt en uiteindelijk met hulp van een Facebookvriend is het Fred toch weer gelukt. "Ik had nooit verwacht dat ik weer naar het songfestival zou kunnen. Het is een wonder dat ik hier ben."

'Eurovisie Fred' Helmstrijd voor de arena van het Eurovisie Songfestival in Malmö - Foto: Aangeleverde foto

De sfeer is goed, vertelt Fred, ondanks de extra zware beveiliging in en rond het festivalterrein. "Er zijn veel militairen en er is politie. Ikzelf heb niets van protesten gezien of geen boe-geroep gehoord vanwege de deelname van Israël." Fred heeft wel zijn Nederlandse vlaggetjes in moeten leveren: "Er mochten geen vlaggetjes mee de zaal in. Ze maakten de stokjes kapot, dus die ben ik kwijt. Dat is wel jammer."

Waterloo

Zaterdag dus de finale van het Eurovisie Songfestival en Joost Klein moet als vijfde optreden. Fred heeft goede hoop voor Joost: "Ik denk zeker dat hij in de top tien komt en Israël maakt ook een goede kans. Oostenrijk vonden wij niet zo goed en ik was heel verbaasd dat België de finale niet heeft gehaald."

En krijgen we ABBA nog te zien tijdens de finale? Het is precies vijftig jaar geleden dat ABBA het songfestival won met 'Waterloo'. Fred: "Dat zou wel leuk zijn. Er zijn allemaal geruchten, maar ik weet het niet. Wel dat een Zweedse prinses aanwezig is. Het is weer een avontuur. Heel blij dat ik er bij mag zijn en morgen ook." 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play