Ga naar Content

Buurtbewoner ontdekt verhoogde radioactieve straling in Dirkshorn

Een busje van het RIVM, mensen in gele jasjes en een vreemd apparaat dat metingen doet: het zorgde voor nieuwsgierige voorbijgangers langs de Ingenieur Krabbeweg in Dirkshorn. En dat allemaal vanwege een melding van een buurtbewoner die een verhoogde radioactieve straling had gemeten in de weg. 

Onderzoek naar radioactieve straling aan een deel van de Ingenieur Krabbeweg in Dirkshorn - Foto: NH Media / Kelly Blok

Door een oplettende buurtbewoner voeren het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) vandaag meerdere metingen uit in de fundering van de Ingenieur Krabbeweg in Dirkshorn. Deze bewoner merkte tijdens een meting in de bocht van deze weg namelijk op dat er een verhoogde radioactieve straling aanwezig is in de weg. 

"Hij heeft op deze weg een lichte verhoging gemeten en dat gemeld aan de ANVS", vertelt Erik Lammers van ANVS. "Met speciale meetapparatuur zijn we hier nu samen met het RIVM om te kijken wat de bron is van het verhoogde stralingsniveau. Dat gaan we proberen vandaag vast te stellen."

Omwonenden

De werkzaamheden zorgen voor wat nieuwsgierige omwonenden. Al is niet iedereen op de hoogte van het onderzoek. "Ze zijn extra capaciteit voor het lichtnet aan het aanbrengen", vertelt de onwetende Wilma Koedijk, die een paar honderd meter verderop woont. 

Ook Jeffrey Hofman, die met zijn huis uitkijkt op de Ingenieur Krabbeweg, had geen idee. "Ik hoorde net van alles en zag toen het busje staan, maar wist er niks van." Toch is er van zorgen bij deze buurtbewoner geen sprake. "Het zal nooit ernstig zijn, want er lopen geen mensen met maanpakken rond", grapt Wil Wortel uit Tuitjenhorn. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Met een speciaal apparaat wordt een meting uitgevoerd aan de Ingenieur Krabbeweg in Dirkshorn - Foto: NH Media / Kelly Blok

Die gedachte blijkt terecht. "Mensen hoeven zich absoluut geen zorgen te maken", benadrukt Lammers. De kans dat het gaat om natuurlijke radioactieve straling is volgens ANVS namelijk groot, en dat is niet gevaarlijk. "In principe is alles radioactief. Alleen op de ene plaats wat meer dan op de andere plaats."

Radioactieve straling in een weg is dus ook niet bijzonder. "Onder het asfalt ligt een soort funderingslaag en daar worden vaak stoffen voor gebruikt die van nature een verhoogd stralingsniveau afgeven. Om zekerheid te krijgen onderzoeken we dat het inderdaad de natuurlijke radioactieve stoffen zijn en dat er toch niet iets anders in zit, wat we ook niet verwachten", vertelt Erik Lammers. 

Uitslag

Na een ochtend vol metingen komt ANVS diezelfde dag met een uitslag: "Uit metingen van het RIVM blijkt dat de verhoogde straling aan de Ingenieur Krabbeweg in Dirkshorn komt door de natuurlijke radioactiviteit. De straling van deze radioactiviteit levert geen gevaar op voor de gezondheid of leefomgeving."

Lees ook