Ga naar Content

'Pluisbrand' in Purmerbos in top 5 grote bosbranden: hoe kan dat?

Door het populierenpluis staat het Purmerbos in de top vijf van de grootste bosbranden van vorig jaar. De 'zomersneeuw' kan zich snel uitbreiden en daarom werd er door de brandweer al snel opgeschaald. Hoe komt het dat een brand met relatief weinig schade, in zo'n lijst terechtkomt?

De pluisjes zorgde vorig jaar voor een grote brand in Purmerend - Foto: NH Media / Mischa

De natuurbrand in het Purmerbos staat in het lijstje tussen Assen, Bergen in Limburg, Musselkanaal en Ter Apel. Het is een onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en tijdens alle vijf de branden is er opgeschaald naar GRIP, wat inhoudt dat er dan verschillende hulporganisaties samenwerken. 

Snelle verspreiding

In het geval van het Purmerbos komt dit door de snelle verspreiding van de pluisjes, met een erg droge maand juni bij opgeteld. "Zo'n brand met pluisjes is wel apart", legt woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer uit. "Het is aangestoken. Normale natuurbranden ontstaan meer door pech."

Tekst gaat door onder de video van de brand.

De video met beelden van de brand gingen als een lopend vuurtje op social media rond - aangeleverd

Van Dun doelt dan bijvoorbeeld op het 'onbewust weggooien van een sigarettenpeuk'. Dat is in natte periodes niet meteen een probleem, maar tijdens een droge maand in juni wel. De pluisjes zorgen voor verschillende brandhaarden in het gras. Al snel wordt er, mede door het hitteprotocol, opgeschaald naar grote brand.

"Er lagen hele stapels van dat pluis", legt Van Dun uit. "Je kunt natuurbranden eigenlijk nooit voorkomen. De kunst zit hem erin om het klein te houden. Daarom komen veel brandweerwagens en -lieden die kant op." De volgende dag lijkt de schade uiteindelijk mee te vallen.

Kans op herhaling

Of Purmerend volgend jaar weer in deze lijst staat, weet Van Dun niet. "Aan de pluisjes kan je niks doen." Het ene jaar is dit volgens de woordvoerder erger dan het andere jaar. "Het kan altijd interessant zijn om die pluizen aan te steken." De periode van regenval de afgelopen tijd zorgt er in ieder geval voor dat de grond goed nat is. "In die zin zijn de voortekenen gunstig."

Dronebeelden Purmerbos - Sam de Joode / VLN Nieuws

Lees ook