Ga naar Content

'Pluisruimen' in het Purmerbos na grote brand om nieuwe vlammen te voorkomen

In het Purmerbos is na een tumultueuze avond de rust weer wedergekeerd. Wit populierenpluis, ook wel zomersneeuw genoemd, vatte rond half negen vlam en daardoor werden veel brandweerlieden ingezet. Volgens wandelaars is de commotie overdreven en is er geen schroeiplek te zien, maar een woordvoerder van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland ziet dit totaal anders: "Er is schade van vijf voetbalvelden groot."

'Pluisregen' stond gisteren in brand - NH Nieuws / Mischa Korzec

Gisteravond zijn meerdere brandweerwagens ingezet om de brandhaarden in het gras van het bos te blussen. Het vuur zou zich uitbreiden. Al snel wordt er, mede door het hitteprotocol, opgeschaald naar grote brand. 

Zomersneeuw

Dennis Hoffman van Staatsbosbeheer legt uit dat de populierenpluis in brand is gevlogen. "Dat noemen we zomersneeuw. Je ziet ook een dekentje van pluis, dat is in de brand geraakt. Daar waren we best van geschrokken."

Tekst gaat door onder de video, waar de brand is te zien:

De video met beelden van de brand gaat als een lopend vuurtje op social media rond - aangeleverd

Of de schade groot is, daar zijn de meningen over verdeeld. "Ik heb het hele rondje gelopen", zegt een wandelaar die met zijn hond in het bos aanwezig is tegen NH. "Ik loop zo'n anderhalf uur en heb geen brandje gezien, geen schroeiplekken." Hij denkt dat de hele ophef 'een storm in een glas water is'. "Nou, een heftige brand? Ik kan hem niet vinden!".

Ook twee vrouwen die aan het nordic walken zijn, reageren verbaasd over alle ophef. "We hebben niks gezien." Ze zijn het wel eens met de massale inzet: "Het is toch allemaal droog en warm. Het zou jammer zijn als het Purmerbos verdwijnt."

Tekst gaat door onder de dronebeelden van het bos

Dronebeelden Purmerbos - Sam de Joode / VLN Nieuws

Het is opvallend dat de wandelaars zo reageren, want de veiligheidsregio zegt dat de schade enorm is. "Er is schade van vijf voetbalvelden groot", benadrukt de woordvoerder. De veiligheidsregio kan niet zeggen waar de kale plekken precies te vinden zijn. Volgens een aanwezige boswachter valt het allemaal wel mee. "Er zijn kleine schroeiplekken, maar geen schade. Pluis brandt snel en door de kleigrond kon niets echt vlamvatten." 

Opzet of niet

De wandelaar met zijn hond denkt dat de brand is ontstaan door jongeren. "Er zitten wel eens jongens te feesten. Bij de speeltuin om de hoek en het kabouterhuis. Misschien dat daar een brandje vergeten is. Of een kampvuurtje." Hij blijft erbij dat hij de 'commotie' overdreven vindt.

De politie houdt de optie van brandstichting open en doet nog onderzoek. Daarnaast zoekt de politie getuigen die rond half negen, het tijdstip van de brand, iets verdachts hebben gezien. 

Dennis Hoffman van Staatsbosbeheer geeft aan dat het 'spontaan kan gebeuren, maar het kan ook aangestoken zijn'. Staatsbosbeheer is op dit moment vooral bezig nog een brand te voorkomen: "We gaan nu de paden schoonspoelen van de aanwezige pluis. We hopen dat we daar iets mee bereiken."

Met het sproeien wil het Staatsbosbeheer nieuwe brandhaarden voorkomen - NH Nieuws / Mischa Korzec

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook