Ga naar Content

Protest op Amsterdams universiteitsterrein gaat door: zo verliep de tweede dag

Zo'n duizend pro-Palestinademonstranten hebben gisteravond opnieuw een terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. De betogers begonnen hun protest 's middags weer op het Roeterseiland, maar trokken vervolgens naar het Binnengasthuisterrein waar ze een UvA-gebouw hebben bezet en de weg naar de ingang hebben gebarricadeerd. Daar bleef het de rest van de nacht rustig.

Foto: NH Nieuws

De demonstratie begon gisteravond om 16.00 uur op Roeterseiland. Daar hadden zich zo'n duizend sympathisanten verzameld. De groep begon zich al snel te verplaatsen naar de binnenstad van Amsterdam. Daarbij waren enkele kleine schermutselingen met de politie, toen een demonstrant op een politiebusje wilde klimmen.

De groep werd tegengehouden bij de Weesperstraat en de andere kant opgestuurd. Tekst loopt door onder de foto.

Foto: AT5

De betogers liepen rond 18.00 uur via de Kloveniersburgwal het terrein van het Binnengasthuis binnen. 

Vervolgens maakten zij een barricade voor de ingang van het Binnengasthuisterrein en hebben dat verstevigd met al het materiaal dat ze konden vinden, waaronder hout, fietsen en bakstenen. Tekst loopt door onder de foto.

Foto: AT5

Halverwege de avond werden de deelnemers opgeroepen om stil te zijn. Ze mochten geen leuzen meer roepen en geen muziek meer maken. Er is politie aanwezig, ook leden van de mobiele eenheid staan paraat.

Omwonenden van zowel het Roeterseiland als het Binnengasthuisterrein hebben van de gemeente een brief ontvangen waarin staat dat ze aangifte kunnen doen als er vernielingen zijn gepleegd in bijvoorbeeld buurttuintjes. 

Geen aangifte door UvA

Even na 23.00 uur kwam bericht dat de politie niet zou ingrijpen. De UvA heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken. Daarom ziet de politie geen reden om op te treden.

Maandag gebeurde dat wel op het Roeterseiland: toen werd er wel gevorderd door de UvA en ook aangifte gedaan van erfvredebreuk, schrijft de politie in een verklaring. Deze beslissing geldt alleen voor vannacht. Mogelijk wordt er vandaag dus wel opgetreden.

Rustige nacht

Daardoor bleef het vannacht verder rustig bij het Binnengasthuisterrein van de UvA. De demonstranten hebben de doorgangen wel flink gebarricadeerd. Bekijk wat foto's van de nacht in het blok hieronder. Tekst loopt door. 

Waarom wordt er gedemonstreerd?

De betogers demonstreren omdat ze vinden dat de onderwijsinstelling onvoldoende doet om de banden met Israël te verbreken. De lijst die met samenwerkende organisaties die onlangs op de website van de universiteit is gepubliceerd wordt als een magere reactie gezien.

De demonstranten eisen daarnaast dat de UvA stopt met de samenwerkingen en financiering van organisaties die volgens hen bijdragen aan de oorlog. Een woordvoerder van de groep die de bezetting organiseert, onderstreepte gisteravond dat de universiteit in hun ogen nog altijd niet transparant genoeg is.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.