Ga naar Content
Een persoon in een wit overhemd en een donkere broek, die een rode rookfakkel hoog boven een menigte vasthoudt tijdens een openbare bijeenkomst aan een gracht en bakstenen gebouwen.
Amsterdam

Lees terug: politie treedt niet op, demonstranten bereiden zich voor op lange zit

7 mei 2024, 16.00 uur · Aangepast 7 mei 2024, 23.25 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

Meer dan duizend pro-Palestina demonstranten hebben vanavond opnieuw een deel van de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. De demonstratie begon op het Roeterseiland, maar werd vervolgens verplaatst naar het Binnengasthuisterrein, waar barricades zijn opgeworpen. Lees in dit liveblog terug hoe dat is gegaan.

7 mei 2024, 22.56 uur

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan melden we dat op de website en de app van NH.

7 mei 2024, 23.23 uur

Politie grijpt niet in bij bezetting Binnengasthuisterrein

Op dit moment grijpt de politie niet in bij de bezetting van het Binnengasthuisterrein, meldt de politie zojuist. De Universiteit van Amsterdam heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken.  De UvA wil eerst overleggen met de studenten en rust brengen. Daarom ziet de politie geen reden om nu op te treden.

7 mei 2024, 22.27 uur

UvA-pand Binnengasthuisterrein nog steeds bezet

Een paar demonstranten staan op het dak. Ook zijn er demonstranten binnen en staan er demonstranten voor de deur. Het is nog altijd onduidelijk of er door de politie ingegrepen mag worden van de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van politie). 

De politie is met een klein aantal ME-busjes aanwezig. Ook hangt er een drone van de politie in de lucht en vliegt er soms een politiehelikopter.

Foto: ANP RAMON VAN FLYMEN

7 mei 2024, 20.17 uur

Terugkijken: extra nieuwsuitzending over de demonstratie bij mediapartner AT5

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

7 mei 2024, 21.43 uur

De barricades zijn dicht

De barricades zijn steeds verder uitgebreid en inmiddels dicht. Niemand kan er meer in of uit. Verder worden demonstranten opgeroepen om stiller te zijn. Er mogen geen leuzen meer worden geroepen en er mag geen muziek meer worden gemaakt. 

Foto: ANP

7 mei 2024, 21.24 uur

Steeds meer demonstranten verzamelen zich bij het protest

Een demonstrant roept deelnemers op om geen geweld te gebruiken en onderstrepen dat het een vreedzame demonstratie moet zijn. Mensen die vuurwerk of messen bij zich hebben worden 'vriendelijk maar dwingend' verzocht om het protest te verlaten.

Foto: ANP

7 mei 2024, 20.55 uur

Demonstranten verzamelen flesjes water en pannen soep

Foto: Aangeleverd

7 mei 2024, 20.36 uur

Politie wacht op instructies driehoek

Een politiewoordvoerder laat aan mediapartner AT5 weten dat agenten 'monitoren' wat er gebeurt. De driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie) moet een beslissing nemen over een eventueel ingrijpen. Daar wordt nog op gewacht.

Gisteren bleek al dat het nemen van zo'n beslissing in Amsterdam vele uren kan kosten. Toen kwam de Mobiele Eenheid pas om 2.00 uur in de nacht in actie.