Ga naar Content

Demonstratie pro-Palestijnse betogers beëindigd na onrustige nacht: 140 mensen aangehouden

Het 'Gaza solidariteitskamp', dat plaatsvond op Roeterseiland in Amsterdam, heeft afgelopen nacht voor veel onrust gezorgd rond de campus. Een groep studenten kwam daar gistermiddag bijeen om de UvA en VU op te roepen economische en academische samenwerkingen met Israël te stoppen, vanwege de oorlog in Gaza. Lees hieronder terug hoe deze avond en nacht is verlopen. 

Zo'n honderd studenten hebben gistermiddag plaatsgenomen in het zogenoemde Gaza Solidariteitskamp op het Roeterseilandcomplex, waar een van de locaties van de UvA zit. De demonstranten waren van plan om pas te vertrekken als de universiteiten hun eisen overneemt. Tot nu toe is één van de standpunten van de demonstranten, transparantie over samenwerkingen met Israëlische universiteiten, overgenomen door de UvA. 

Rond 21.00 uur gisteravond bezocht burgemeester Femke Halsema de demonstratie. De burgemeester kan besluiten om een demonstratie te ontbinden, maar hier koos zij niet voor. 

Opstootje

Vlak na haar komst ontstond er een opstootje tussen de demonstranten en een tiental tegendemonstranten. Volgens de politie kwam het geweld niet vanuit de demonstranten zelf, maar vanuit 'een andere groep die kennelijk niets met deze demonstratie te maken heeft'. Bij het opstootje is onder meer met fakkels gegooid.  

Tekst gaat verder onder de video

Opstootje - NH Nieuws

De UvA vroeg rond 22.00 uur aan de studenten of zij de campus wilden verlaten. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven, besloot ook de politie een oproep te doen. Via X riepen zij iedereen op om weg te blijven van Roeterseiland. De demonstratie had een 'aanzuigende werking'. 

Barricades

Een deel van de demonstranten verlieten daarna het terrein. De overgebleven groep maakte barricades, zodat 'hooligans' niet bij hen in de buurt konden komen. Volgens een van de demonstranten werd het conflict van eerder op de avond veroorzaakt door 'Zionistische hooligans.'

De driehoek (burgemeester, politie en OM) besloot samen vervolgstappen te zetten.  Demonstranten die binnen de barricades stonden gaven aan daar niet in mee te gaan. Rond half een vannacht barricadeerden de demonstranten de Nieuwe Prinsengracht en de Nieuwe Achtergracht.

Ondertussen arriveerden er steeds meer politieauto's, busjes en zelfs een shovel, bij politiebureau Centrum Amstel. Leden van de Mobiele Eenheid stonden klaar voor een seintje van de driehoek, die nog in overleg waren.

Rond 02.00 kwam de ME in actie en verplaatste zich met alle voertuigen naar de demonstratie. Aan de kant van de Nieuwe Prinsengracht werd in een shovel begonnen aan de ontmanteling van één van de vier barricades. Er werden bakstenen in de richting van het voertuig gegooid en er vuurwerk afgestoken. 

Tekst gaat verder onder video.

ME'er in shovel breekt barricade af - NH Nieuws

De politie heeft rond 03:30 uur de eerste betogers van het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam gearresteerd. Behalve de ME waren er ook aanhoudingseenheden die mensen van het terrein af slepen. De politie werd met vuurwerk bekogeld. 

Alle demonstranten zijn rond 04.00 uur weggevoerd. De politie heeft 140 mensen aangehouden. Ze zijn met bussen naar een cellencomplex vervoerd. Daar wordt onder meer hun identiteit vastgesteld. De officier van justitie bepaalt vervolgens of de demonstranten daarna langer vast blijven zitten.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.