Ga naar Content
Een nachtelijke scène van een protest waarbij demonstranten Palestijnse vlaggen vasthouden en tegenover een rij politieagenten in oproeruitrusting staan. de setting is stedelijk, verlicht door kunstlicht.
Amsterdam

Teruglezen: zo verliep het 'Gaza Solidariteitskamp' op de UvA vannacht

6 mei 2024, 20.46 uur · Aangepast 7 mei 2024, 04.45 uur
Door: AT5 · Foto: NH Media

Een deel van de UvA-campus op Roeterseiland in Amsterdam wordt sinds vanmiddag bezet door demonstranten. Ze hebben er hun tenten opgezet en willen deze nacht niet vertrekken. De UvA zegt in dat geval aangifte te zullen doen, de politie meldt dat er bij een aangifte wordt ingegrepen. In dit liveblog kun je de laatste ontwikkelingen op de voet volgen.

7 mei 2024, 04.39 uur

Dit liveblog is afgesloten

Alle demonstranten zijn rond 04.00 uur weggevoerd door politie. Lees hieronder alle ontwikkelingen terug van het tentenkamp op Roeterseiland.

7 mei 2024, 04.37 uur

Tentenkamp Roeterseiland ontruimd, 120 demonstranten aangehouden

De politie heeft een groep van 120 demonstranten aangehouden. Ze worden op dit moment naar bussen begeleid en vervolgens naar een cellencomplex vervoerd. Daar wordt onder meer hun identiteit vastgesteld. De officier van justitie bepaalt vervolgens of de demonstranten daarna langer vast blijven zitten.

7 mei 2024, 04.22 uur

Laatste demonstranten afgevoerd

Het tentenkamp dat betogers maandagmiddag optrokken op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam is grotendeels ontmanteld door de politie. Mensen verlaten onder begeleiding van de mobiele eenheid het terrein. 

Laatste demonstranten afgevoerd - NH Nieuws

7 mei 2024, 04.12 uur

Meeste demonstranten inmiddels van het terrein

Er staan op dit moment nog zo'n vijftig demonstranten op het terrein waar het tentenkamp is opgezet. De ontruiming is nu ongeveer anderhalf uur aan de gang. De groep wordt langzaam van het terrein geduwd.

Foto: NH Media

7 mei 2024, 03.48 uur

Politie: "Wij begrijpen dat dit er soms heftig uit kan zien"

De beelden die mensen op social media langs zien komen van de ontruiming kunnen er heftig uitzien, erkent de politie op X, maar volgens hen is het wel noodzakelijk om de orde te herstellen.

Een woordvoerder licht toe dat de politie meerdere keren heeft gewaarschuwd. "Maar de demonstranten hebben daar niet naar geluisterd, ze zijn niet aan de kant gegaan." Volgens de woordvoerder gebruiken de demonstranten ook geweld tegen de politie, bijvoorbeeld door met stenen en vuurwerk naar ze te gooien.

7 mei 2024, 03.39 uur

Er wordt vuurwerk in de richting van de ME gegooid

Volgens een verslaggever ter plaatse is de mobiele eenheid (ME) op het terrein, bezig met verwijderen van betogers. Behalve de ME zijn er ook aanhoudingseenheden die mensen van het terrein af slepen. De politie wordt met vuurwerk bekogeld. 

Zo worden ze uit de tenten gehaald - NH Nieuws

7 mei 2024, 03.35 uur

Politie arresteert betogers protestkamp UvA

De politie heeft de eerste betogers van het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam gearresteerd. Op het Alexanderplein staan bussen klaar, vermoedelijk om mensen af te voeren. Een politiehelikopter cirkelt boven het gebied. Mensen op een van de bruggen naar het Roeterseiland verlaten die met de handen omhoog. Er zijn wat klappen gevallen.

De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloot in de nacht van maandag op dinsdag om het terrein te ontruimen om erfvredebreuk. Ook zou het protestkamp een veiligheidsrisico vormen.

Foto: Inter Visual Studio

7 mei 2024, 03.32 uur

Groot deel tentenkamp inmiddels ontruimd

De ME-linie schuift steeds verder op. Een groot deel van het tentenkamp is inmiddels ontruimd. Demonstranten worden in de richting van de Nieuwe Prinsengracht gedreven.