Ga naar Content

Grote groep jongeren daagt politie uit in Heerhugowaard: "Agenten werden uitgelachen"

Omwonenden van het Raadhuisplein in Heerhugowaard hebben vannacht geen oog dichtgedaan. Een grote groep jongeren zocht daar gisteravond na het Bevrijdingsfeest de confrontatie met de politie, waarbij met glas en vuurwerk werd gegooid. Er is uiteindelijk één persoon aangehouden en het bleef nog tot diep in de nacht onrustig. 

Het Raadhuisplein in Heerhugowaard - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Een omwonende van het Raadhuisplein, wiens naam bij de redactie bekend is, doet zijn verhaal over wat er gisteravond is gebeurd na het Bevrijdingsfeest. "Het gedoe begon rond een uur of acht. Het was een flinke groep jongeren, ik schat allemaal zo rond de 17 of 18 jaar. Ze stonden allemaal aan de zijkant van het plein, bij de supermarkt."

Later op de avond gaat het pas echt mis, vertelt de bewoner. "Wij lagen al in bed en rond half elf hoorden we gegil. Toen we naar buiten keken, zagen we dezelfde groep van het plein afrennen richting de Middenweg." De groep was van behoorlijke proporties, zegt hij. "Ik denk dat het wel richting de tachtig of honderd man ging. De politie zat achter ze aan met een man of twintig en honden."

"De agenten riepen dat de jongeren weg moesten gaan. Toen werden ze uitgelachen"

Omwonende van het Raadhuisplein

Er ontstond een soort stand-off, waarbij de jongeren de politie uitdaagden. "De agenten riepen dat de jongeren weg moesten gaan. Toen werden ze uitgelachen." De groep jongeren kreeg zelfs versterking, zag hij. "Opeens kwamen er een paar auto's aan met meer jongeren erin die zich bij de groep voegden. Rond een uur of elf werd er vanuit die groep met vuurwerk gegooid."

Onrust in hele wijk

Ondertussen was het in de hele wijk rond het Raadhuisplein onrustig. "Op het plein zelf werden charges uitgevoerd, waarna de jongeren omliggende straatjes in vluchtten." Uiteindelijk werd het rond middernacht wat rustiger. "Ik denk dat de politie doorhad dat het niet werkte wat ze deden. Toen zijn ze weggegaan."

Maar dat betekende niet dat de rust rondom het plein ook terugkeerde. "Tot 3.00 uur was er nog een hoop geklooi. Geschreeuw en hard praten. Ik heb geen oog dichtgedaan." 

Tekst loopt door onder het kader.

Een woordvoerder van de politie meldt aan NH dat de politie was gebeld over een ruzie na het Bevrijdingsfeest in Heerhugowaard. Toen de politie daar aan kwam, zocht de groep jongeren de confrontatie met de agenten. Er werd met glas en vuurwerk gegooid. Daarbij raakte niemand gewond. 

Wel raakte een auto beschadigd. Er is uiteindelijk één persoon, een 32-jarige Dijk en Waarder, aangehouden voor verstoring van de openbare orde en vernieling. De politie doet onderzoek en sluit meer aanhoudingen niet uit. 

De man liep even later alweer de deur uit om naar zijn werk als chauffeur te gaan. Toen was het rustig, maar hij zag wel een hoop rommel op het plein. "Ik zag een fiets liggen en er lagen ook verkeersborden op het plein. Ze zijn flink aan het slopen geweest en ze hebben tegen mijn poort aan staan pissen." 

De omwonende vindt het erg jammer dat een mooie avond zo is geëindigd. "Het was zo'n mooi feest en op deze manier wordt dat verpest. Als er twintig man politie met honden en toeters en bellen moet komen... Dat kan natuurlijk niet."

Politie werd uitgedaagd

Ook organisator Joost de Vries is niet te spreken over wat er is gebeurd. "Weet je wat het is, we organiseren dit evenement al dertien jaar als stichting", zegt hij tegen mediapartner Streekstad Centraal. "Er is niks op het terrein zelf gebeurd, maar vlak naast het gebied. Het zijn hangjongeren, die de politie uit hebben gedaagd. Heel vervelend. Het liep gewoon mooi. We vieren de vrijheid met elkaar en dit is iets wat wij niet in de hand kunnen hebben."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.