Ga naar Content

Oorverdovend stil: zo herdacht Schiphol met twee minuten stilte

Het is een onwerkelijke situatie: vliegtuigen die midden op de taxibaan stoppen met taxiën of in de lucht moeten blijven wachten omdat ze niet mogen landen. Bagagebanden die stilstaan en passagiers die moeten wachten met inchecken. Eén keer per jaar is het op Schiphol oorverdovend stil: op 4 mei om 20.00 uur. 

Zo herdacht Schiphol met twee minuten stilte - NH Nieuws

Ook op de luchthaven is het ieder jaar weer een gebruik om het werk neer te leggen tijdens de Nationale Dodenherdenking. Via het omroepsysteem worden de reizigers en medewerkers geattendeerd op de herdenking. Medewerkers nemen als het kan plaats naast hun werkplek. Op Schiphol Plaza formeert de Koninklijke Marechaussee. 

Ook het vliegverkeer doet mee. Tussen 19.50 uur en 20.03 uur krijgen vliegtuigen geen toestemming van Luchtverkeersleiding Nederland om motoren te starten. Tussen 20.00 uur en 20.03 uur stoppen alle vliegtuigen met taxiën. Vliegtuigen die voor 20.00 uur nog niet geland zijn, stellen hun eindnadering uit tot na 20.03 uur en blijven op een hoogte van ruim 2 km of hoger in het luchtruim wachten.

Na de twee minuten stilte klinkt er ook op Schiphol Plaza het Wilhelmus en komt Schiphol weer tot leven. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]