Ga naar Content
Een grote menigte verzamelt zich tijdens een evenement op een stadsplein, met politieagenten op de voorgrond en een hoog monument op de achtergrond. moderne gebouwen en tramlijnen zijn ook zichtbaar.
Noord-Holland

Teruglezen: Twee minuten stilte op de Dam verlopen waardig

4 mei 2024, 18.32 uur · Aangepast 4 mei 2024, 22.04 uur
Door: Redactie · Foto: AT5

Door spanningen zijn er dit jaar extra maatregelen genomen bij de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Ook op andere plekken in de provincie worden vandaag de gevallenen herdacht. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.

20.59 uur

Dit liveblog is afgesloten

Lees hier alle ontwikkelingen terug.

22.04 uur

Stille tocht in Overveen verloopt rustig

Drukke en vredige herdenking bij Eerebegraafplaats in Overveen - NH Nieuws / Geja Sikma

20.52 uur

Kransen gelegd in Haarlem

Kransen gelegd in Haarlem - Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

20.39 uur

Demonstrant met spandoek aangehouden

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Een groepje demonstranten was op de Dam aanwezig om aandacht te vragen voor de politieke situatie in Oeganda.

20.35 uur

Herdenkingen rustig verlopen

Op dit moment lijkt het erop dat de herdenkingen in Noord-Holland rustig zijn verlopen. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse verslaggevers in de regio.

20.23 uur

Burgemeester van Amsterdam spreekt op de Dam

Femke Halsema: "Oorlog maakt wonden die nooit helen. (...) Ook nu, onder ons, zijn er zovelen van wie de verhalen niet bekend zijn. Die de last van oorlog met zich meedragen. Wij hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaarbevochten vrede. Laten we die beschermen door op te staan tegen antisemitisme. (...) Laten we oog hebben voor iedereen die rouwt. Laten we soms even stil zijn. Laten we elkaar tot troost zijn."

20.03 uur

Twee minuten stilte niet verstoord

De twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn waardig verlopen. Vooraf was er veel angst dat de ceremonie verstoord zou worden door activisten. Daarom waren er veel maatregelen genomen om dat te voorkomen. 

19.58 uur

4000 mensen aanwezig op de Dam

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.