De maatregelen om de verkeersoverlast in de Robert Kochstraat en de Sloterweg te verminderen zijn ingetrokken vanwege bezwaren uit de buurt. Er is nog geen alternatief plan. "Moeten we echt wachten tot een kind wordt doodgereden?" zegt Chantal Roelofs, die aan de Robert Kochstraat woont.
Bewoners van de Robert Kochstraat werden tot voor kort horendol van het verkeer dat vanaf de snelweg via hun straat naar het centrum reed. Vooral de vrachtwagens waren een probleem. De weg is eigenlijk niet breed genoeg voor twee vrachtwagens naast elkaar, terwijl deze elkaar wel geregeld als tegenliggers tegenkomen.
Ook op de Sloterweg ervaarden bewoners veel overlast. Zij beweren dat het vrachtverkeer en de bussen schade aan de woningen hebben aangericht. Aan de weg staan vooral oudere woningen, terwijl langs de Robert Kochstraat vooral nieuwbouw staat.
Klachten
Vanwege deze klachten kwam er halverwege september een verbod voor vrachtverkeer op de Robert Kochstraat en een verbod voor vrachtwagens en bussen met een gewicht boven de 19 ton op de Sloterweg. De vrachtwagens moesten voortaan via de Bloemenbuurt en de Pa Verkuijllaan rijden. Ook buslijn 195 reed voortaan langs de Pa Verkuijllaan in plaats van langs de Sloterweg.
De bewoners van de Bloemenbuurt en de Pa Verkuijllaan kwamen in verzet: meer dan honderd inwoners dienden bezwaar in, waarna een commissie adviseerde om het verbod op de Robert Kochstraat en de Sloterweg in te trekken. Er zijn volgens hen te veel nadelige gevolgen en de gemeente kan niet goed duidelijk maken waarom de besluiten echt nodig zijn en of ze goed werken, stelde de commissie.
Tekst gaat verder onder de video van vorig jaar.
Badhoevedorpers maken zich zorgen om hun 'onveilige' straat - NH Nieuws
Het verkeer kan volgens omwonende Chantal Roelofs niet terugkomen zonder dat haar straat weer 'een racebaan met zwaar verkeer en bussen' wordt. "Dit is echt bureaupolitiek", stelt ze. "Natuurlijk zijn er maatregelen nodig." Ze verwijst naar de vele ongelukken, beschadigde auto's en trillingen in de woningen.
Er moet structureel iets veranderen, vindt ze. Er zouden meer toegangswegen vanaf de Schipholweg moeten komen, op dit moment leiden twee toegangswegen het dorp in. "Badhoevedorp is niet ingericht op de hoeveelheid auto's en vrachtverkeer, maar ondertussen worden er wel woningen bijgebouwd. Het verkeer kan zijn kont al niet keren."
Noodklok
De gemeente Haarlemmermeer zegt verder te gaan met de tussenevaluatie van het Verkeersstructuurplan Badhoevedorp. Deze vindt plaats als de nieuwbouwwijk Quatrebras begin aankomend jaar klaar is. In dit plan wordt afgesproken wat de belangrijkste wegen in de toekomst zijn en welke maatregelen daarbij horen, inclusief de routes van het vrachtverkeer.
Dat duurt Chantal allemaal veel te lang. "Er moet een noodklok worden geluid", vertelt ze. "Moeten we echt wachten tot een kind wordt doodgereden?"
Nieuws uit Haarlemmermeer
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]