Ga naar Content

Badhoevedorpers liggen wakker van gevaarlijke weg: 'Vrachtwagen ramde auto'

Bewoners van de Robert Kochstraat in Badhoevedorp worden horendol van de doorgaande weg pal voor hun huis. Die weg stond sinds 2011 ingetekend, maar dat was de bewoners ontgaan toen zij vorig jaar hun huis kochten. Inmiddels ligt de weg er en wordt intensief gebruikt.

Badhoevedorpers maken zich zorgen om hun 'onveilige' straat - NH Nieuws

De weg tussen de snelweg en de wijk lag eerst namelijk een stuk verderop. Het ging toen om een geasfalteerde weg waar maximaal 50 kilometer per uur mocht worden gereden. Nu die weg is vervangen door een 30-kilometerweg van klinkers, gaat het verkeer dat vanaf de snelweg komt via de Robert Kochstraat naar het centrum. 

"Mijn kind van zeven zit gewoon te trillen op de fiets"

Buurtbewoner Linda Grolle

"Ik was hier anders niet gaan wonen", vertelt buurtbewoner Glenn aan NH Nieuws. Zijn slaapkamer bevindt zich aan de kant van de weg, waardoor hij veel geluidsoverlast ervaart. "Als je in bed ligt, hoor je het verkeer voorbij zoeven. Je komt niet tot nachtrust", verzucht hij. 

Kolossen die elkaar passeren

Maar geluidsoverlast is niet het enige probleem. "Het verkeer houdt zich niet aan de maximumsnelheid", ziet Chantal Roelofs dagelijks. Ze maakt zich zorgen om de veiligheid van haar kinderen. Net als buurvrouw Linda Grolle. "Er is nergens een fietspad [..] Als er dan tegenliggend verkeer komt... Mijn kind van zeven zit gewoon te trillen op de fiets", vertelt zij. 

Dat komt vooral door vrachtwagens die om de haverklap door de straat rijden. Het is niet de enige, maar wel de kortste route van de snelweg naar het centrum van Badhoevedorp.

En dat levert problemen op, want de weg is eigenlijk niet breed genoeg voor twee vrachtwagens naast elkaar, terwijl de kolossen elkaar wel geregeld als tegenliggers tegenkomen. Kort geleden ging het dan ook helemaal mis, toen een vrachtwagen zich in de geparkeerde auto van een van de buurtbewoners boorde.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aanrijding van een geparkeerde auto door een vrachtwagen in de Robert Kochstraat - Foto: Dani Sánchez

Buurtbewoners hopen dat de gemeente Haarlemmermeer hun klachten eindelijk serieus neemt. "Je wil rustig en veilig wonen. Een stukje woongenot is ons hier afgenomen en dat is pijnlijk", besluit Chantal. 

Reactie gemeente Haarlemmermeer

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat "de ligging van de weg vanaf het begin van de plannen (2011) vaststond. Dit was ruim voor dat de huizen in de verkoop gingen." De makelaar is volgens de woordvoerder verantwoordelijk voor de informatie die bewoners bij de aankoop van een huis ontvangen.

De gemeente is met bewoners in gesprek gegaan en heeft op korte termijn een aantal maatregelen genomen om de extra verkeersdruk door bouwwerkzaamheden te verminderen. "In dat gesprek is ook aangegeven dat sommige zaken niet op korte termijn opgelost kunnen worden. Maar dat we wel alles goed in de gaten blijven houden door bijvoorbeeld verkeerstellingen." De gemeente is niet van plan om vrachtverkeer uit de straat te weren. "We begrijpen de zorgen van omwonenden, en blijven de situatie monitoren, bijvoorbeeld met verkeerstellingen.''

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]