Ga naar Content

Historische Westzaanse papiermolen krijgt na honderden jaren eindelijk een echte wc

Het is nog de enige papiermolen in de wereld en alleen al daarom een grote toeristische attractie. De Schoolmeester in Westzaan stamt uit 1692 en zo oud is ook het Sekreet, het wc-hokje boven de sloot achter de molen. Dat is niet meer van deze tijd en daarom zijn er nu twee echte wc's gemaakt in het voormalige ketelhuis. 

Wc in de Papiermolen - NH

Het ketelhuis is geheel nieuw opgebouwd en Jan Goedhart van De Zaansche Molen is er heel blij mee. "Het is prachtig geworden en ook heel belangrijk. Want het sanitair heb je nodig om hier grote groepen te kunnen ontvangen. Van Amerikaanse toeristen tot schoolklassen."

We lopen door de molen naar buiten, langs de sloot waar een houten huisje boven hangt. "Hier moest iedereen zijn behoefte doen. En zo werkte het bij alle molens hier in de Zaanstreek." Jan verwacht dat alleen de molenaar straks nog gebruik zal maken van het Sekreet. Lachend: "Hij wil graag alles bij het oude houden."

Tekst loopt door onder de foto.

Het nieuw gebouwde ketelhuis met twee toiletten, - Foto: NH Media

Het ketelhuis weer opbouwen was een grote investering, die alleen mogelijk was door giften van enkele Zaanse bedrijven. Zoiets simpels als een toiletgebouw is van groot belang voor deze toeristische attractie.

"Verder hierop in de polder liggen nog twee molens die alleen via het water te bereiken zijn. Vanaf hier willen we graag boottochten gaan organiseren naar die molens. Dan kun je eerst hier parkeren en naar de wc."

Lees ook