Ga naar Content

Opvangklus asielzoekers pittig, maar mogelijk in het Gooi: "Niet verschuilen achter dit niet hoeven we niet te doen"

De opvang van asielzoekers is niet een kwestie van willen, maar van moeten. Dat besef lijkt er niet voldoende te zijn bij bestuurders, politici en ook inwoners. Met wat meer realiteitszin moet de pittige opvangklus in het Gooi wel geklaard kunnen worden. Dat zegt Joke Lanphen, voorzitter Asiel van de Gooi en Vechtstreek, in de talkshow Gooise Hangijzers. 

Gooise Hangijzers: waar vangen we asielzoekers op? - NH Nieuws

Met bijna 1.500 te realiseren opvangplekken staat het Gooi voor een 'heel pittige' opgave. Dat stelde Huizer SGP-raadslid Rob Bource. De gemeenten zetten zich volop in om goede en menswaardige opvanglocaties te zoeken om zo voor de zomer van 2025 aan de opdracht van het Rijk te voldoen. 

Internationale afspraken

Joke Lanphen, wethouder in Blaricum en bestuurlijk trekker van de asielopvang in de Gooi & Vechtstreek, zei dat het niet gaat over wensen, maar over wettelijke verplichtingen. Het is niet iets vrijblijvends. 

"We denken er soms een beetje te licht over. Dat er ook gewoon internationale afspraken zijn dat we vluchtelingen opvangen", zei ze. "Ik vind dat heel veel inwoners, bestuurders en politici zich verschuilen achter het feit dat we dit niet hoeven te doen. Dat is gewoon de realiteit."

Rol samenleving

Aan tafel in STUDIO Mediaplein zaten niet alleen Bource en Lanphen, maar ook Astrid de Vries van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (locatie Tergooi) en Karin Rienstra (initiatiefnemer van ontmoetingsplek Haven5 in Huizen). Met elkaar bespraken zij wat opvang allemaal vraagt van de samenleving. Maar ook wat goede opvang nou eigenlijk is en welke rol het COA hierin precies speelt. En hoe belangrijk is het creëren van draagvlak?

NH en NH Gooi maken iedere maand vanuit de Hilversumse studio aan de kerkbrink/Gooische Brink een talkshow met onderwerpen voor betrokken inwoners. De eerstvolgende uitzending is eind mei. Publiek is altijd welkom bij de opname.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.