Ga naar Content

Omwonenden Schiphol opgelucht: Kaagbaan na lang onderhoud weer open

Ruim negen weken was een van de belangrijkste start- en landingsbanen van Schiphol, de Kaagbaan, gesloten vanwege groot onderhoud. Het betekende veel extra vliegherrie voor omwonenden. Vanavond om 19.00 uur gaat de Kaagbaan weer open. 

Een nieuw geasfalteerde Kaagbaan op Schiphol - Foto: Amsterdam Schiphol Airport

Het onderhoud werd bewust in de rustigere en wat koelere maanden gepland, zodat het tijdens de meivakantie achter de rug zou zijn. Het onderhoud liep gelukkig volgens planning, al werd het de afgelopen weken nog even spannend omdat het veel regende. Volgens Schiphol is er hard gewerkt, waaronder in de nachten en weekenden, om de planning waar te maken.

"We hebben alles op alles gezet om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden. Dat was dit jaar best lastig met de weersomstandigheden, maar met gepaste trots kunnen we de baan vanaf vanavond weer gaan gebruiken", zegt Sybren Hahn, directeur verantwoordelijk voor de infrastructuur op Schiphol.

Elk jaar gaat één van de banen in 'groot onderhoud', dat is nodig om de start- en landingsbanen in goede conditie te houden. Nu werd er 86.800 m2 aan speciaal 'scheurvertragend' asfalt aangelegd.

In maart mocht NH een kijkje nemen achter de schermen bij het onderhoud van de Kaagbaan. De tekst gaat verder na de video:

Onderhoud aan Kaagbaan (2024) op Schiphol - NH Nieuws

Ook werd er 160 kilometer aan stroomkabels aangelegd voor de elektrificatie van Schiphol. Er is een nieuwe oversteek gemaakt voor taxiënde vliegtuigen en er zijn 2000 nieuwe ledlampen geplaatst. 

Overlast 

De overlast door het sluiten van de Kaagbaan was vooral goed merkbaar in dorpen als Rijsenhout, Uithoorn en Aalsmeer. Om het leed door de extra geluidsoverlast wat te verzachten, mochten omwonenden van Schiphol een presentje uitzoeken in de webshop van de luchthaven.

"Ik heb elke dag wel een fles wijn nodig om de overlast weg te drinken", grapte Manfred uit Rijsenhout. Hij heeft de weken als dramatisch ervaren en liet er zelfs speciaal oordoppen voor aanmaken. 

Lees ook

Mirella Visser, voorzitter van bewonersgroep PUSH uit Uithoorn, heeft net als veel Uithoornaars naar dit moment uitgekeken. "Wij zijn heel erg opgelucht want het was niet te harden de afgelopen tijd. Vooral met zuidenwind en mooi weer kwamen er honderden per dag laag over de Legmeer," vertelt ze. 

Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) geeft aan in 2024 door het onderhoud aan de Kaagbaan weer een hoog aantal klachten vanuit regio Aalsmeer en Uithoorn te verwachten. 

Toch nog even dicht

De komende periode zijn er nog veegwerkzaamheden nodig om de baan goed en veilig te kunnen gebruiken. Tijdens deze werkzaamheden is de Kaagbaan een aantal uur per nacht niet inzetbaar. Dat gaat om 12 nachten in de periode tussen 26 april en 20 mei. 

Nu de Kaagbaan weer gereed is, zijn er weer andere start- en landingsbanen aan de beurt. Het volgend jaarlijks regulier onderhoud vindt inderdaad plaats aan de Buitenveldertbaan, van maandag 13 mei tot en met woensdag 22 mei (m.u.v. Pinksterweekend). Daarna volgt de Aalsmeerbaan, van maandag 3 tot zondag 9 juni. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]