Ajax verspeelt met tien man twee punten in strijd om vijfde plek

Ajax heeft in de strijd om de vijfde plek in de eredivisie slechte zaken gedaan. De Amsterdammers voorkwamen in eigen stadion kort voor tijd een nederlaag tegen Excelsior: 2-2. Chuba Akpom scoorde in de 89e minuut. Nummer zes NEC kan Ajax zondag, bij winst op AZ, passeren.

Brian Brobbey verlaat het veld - Foto: Pro Shots / Shane Winsser

Ajax speelde een groot deel van de wedstrijd met een man minder. Aanvoerder Steven Bergwijn kreeg na een half uur direct rood voor een overtreding op de mee opgekomen verdediger Mimeirhel Benita.

Door de bekerzege van Feyenoord geeft de vijfde plek recht op deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. De play-offs voor een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League gaan tussen de nummers zes tot en met negen.

Tekst loopt door onder foto.

Julian Baas benut de penalty namens Excelsior - Foto: Pro Shots / Shane Winsser

Ajax-trainer John van 't Schip had zijn basiselftal in vergelijking met de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-1) op één plaats aangepast. Benjamin Tahirovic kreeg op het middenveld de voorkeur boven Branco van den Boomen. Jordan Henderson hervatte deze week na een rugblessure de groepstraining, maar hij zat nog niet bij de selectie. Ook Steven Berghuis en Kristian Hlynsson ontbraken nog.

Rensch opent score

Excelsior-speler Julian Baas kreeg na ruim een kwartier spelen de eerste kans van de wedstrijd, maar hij stuitte op doelman Gerónimo Rulli. Ajax had in de 27e minuut wel succes. Op aangeven van Kenneth Taylor schoot verdediger Devyne Rensch de bal met links hoog in het doel: 1-0.

Bergwijn bracht Ajax bij het meeverdedigen in de problemen. De aanvaller pakte Benita vast in het zestienmetergebied. Bergwijn kreeg, na ingrijpen van de videoscheidsrechter, een rode kaart en Baas benutte de penalty: 1-1. Kort voor rust raakte Ajax ook Brian Brobbey kwijt, met een blessure. Akpom verving hem.

Met een mannetje meer scoorde Excelsior in de tweede helft al snel. Na een hoge voorzet vanaf rechts troefde Lazaros Lamprou in de 53e minuut Rensch in de lucht af: 1-2. Taylor raakte voor Ajax de lat. Na een goede actie van Rensch viel de 2-2, via Akpom, alsnog.

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Sutalo, Kaplan (Sosa/81), Hato; Tahirovic (Gaaei/68), Mannsverk (Van de Boomen/80), Taylor; Godts (Rijkhoff/80), Brobbey (Akpom/44), Bergwijn