Ga naar Content

Vechtersbazen mogen maanden Zandvoort niet meer in na incident, 'waarschuwing voor komend seizoen'

Twee mannen uit Haarlem mogen de komende drie maanden Zandvoort niet meer in. Dat heeft burgemeester David Moolenburgh besloten. De Haarlemmers waren afgelopen weekend betrokken bij een incident in de Haltestraat, waarbij een agent gewond raakte. 

Politiebusje op Boulevard Zandvoort - Foto: NH Media / Fred Segaar

Het ging in de nacht van zaterdag op zondag mis in de Haltestraat in het centrum van de badplaats. Rond 1.30 uur werd een van de mannen door de politie aangesproken op ongewenst gedrag. De situatie liep helemaal uit de hand toen de andere man zich ineens met de zaak ging bemoeien. De agenten werden bedreigd en beledigd.

Lichte hersenschudding

Een agent moest zich laten behandelen bij de spoedeisende hulp nadat een glas naar hem was gegooid. Volgens een politiewoordvoerder liep de agent onder meer een lichte hersenschudding op, maar is hij inmiddels weer aan het werk.

De twee Haarlemmers zijn aangehouden. De politiewoordvoerder laat weten dat ze voorlopig op vrije voeten zijn, maar dat het tweetal binnenkort voor de rechter moet verschijnen. Het is niet duidelijk of de mannen onder invloed waren van drank of drugs: de uitslag van de bloedproef is nog niet binnen. 

"Wie hier als bezoeker van Zandvoort bij betrokken is, komt het dorp voorlopig niet meer in"

David Moolenburgh, burgemeester

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort is boos. Hij heeft het tweetal een verbod opgelegd om in Zandvoort te komen. Het gebiedsverbod gaat vandaag in en geldt voor de komende twaalf weken.

Moolenburgh: "Ik vind het handelen van deze personen volstrekt onacceptabel. Iedereen is in onze mooie badplaats van harte welkom. Maar bij geweld, en dan ook nog tegen een politieagent, trek ik een hele duidelijke lijn. Wie hierbij als bezoeker van Zandvoort betrokken is, komt het dorp voorlopig niet meer in."

Misdrijf

Het overtreden van het gebiedsverbod is een misdrijf, waarop straffen staan als een gevangenisstraf, werkstraf of boete. Ook kan de burgemeester na een overtreding besluiten om de maatregel te verlengen.

Vorig jaar begon het zomerseizoen in Zandvoort erg onrustig. Jongeren vielen badgasten lastig en horecapersoneel werd geïntimideerd. De jongeren verplaatsten zich in groepen op scooters en kwamen vooral uit Amsterdam. 

Tekst loopt door onder de foto.

Geert Wilders in Zandvoort - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Twee mannen werden aangehouden omdat ze mensen op het strand met een wapen zouden hebben bedreigd. En de plaatselijke supermarkt sloot een weekend lang de deuren vroeger dan normaal. De onrust in Zandvoort haalde vorig jaar niet alleen de landelijke pers, zelfs Duitse kranten schreven erover. Na alle ophef bezochten zowel minister Yesilgöz van justitie en veiligheid als PVV-leider Geert Wilders het dorp.

De gemeente Zandvoort hing verder beveiligingscamera's op bij de Boulevard de Favauge om de overlast terug te dringen. Ondernemers waren daar blij mee en het cameratoezicht leek ook wel te helpen: de rest van het zomerseizoen verliep rustiger.

Waarschuwing

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat het gebiedsverbod dat vandaag is ingegaan voor de twee Haarlemmers vooral te maken heeft met het geweld tegen de agenten. Maar dat het ook gezien kan worden als waarschuwing voor andere mensen die zich misdragen in Zandvoort. 

De politie is tevreden met het besluit van de burgemeester. "Dat is ook een signaal naar de agenten en handhavers dat geweld tegen hulpverleners niet wordt getolereerd", zegt de woordvoerder.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]