Ga naar Content

Heropening Hotel Het Hoge Duin brengt parkeerzorgen in Wijk aan Zee

Voor de Dorpsraad in Wijk aan Zee is de parkeerdrukte in het dorp hot topic. Op een warme zomerdag wordt het kleine kustplaatsje overspoeld door toeristen. De heropening van hotel Het Hoge Duin en de toevoeging van vijftig extra kamers, zou wel eens voor extra problemen kunnen zorgen. De Dorpsraad is daarom druk bezig met een onderzoek om de verkeersdrukte grondig te bestuderen.

Parkeerplaats bij Hotel het Hoge Duin - Foto: NH Media

"In december zijn we met een enquête gestart om te vragen of mensen parkeerdruk in het dorp ervaren", vertelt Sieg Scholten van de Dorpsraad, die het onderzoek met een werkgroep uitvoert. "In de winter is er meer ruimte, maar in de zomer niet."

Met de uitbreiding van vijftig extra kamers bij hotel Het Hoge Duin, zijn geen nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. Iets dat volgens de Dorpsraad zeker zal leiden tot een toename van de al bestaande parkeerdruk.

Meningen verdeeld

Toch zijn de meningen verdeeld. Terwijl de één zich zomers mateloos ergert aan het vele verkeer door de toeristen die het plaatsje trekt, ziet de ander geen probleem. "Er is ruimte zat en toerisme is goed voor de economie. Maar ik kan makkelijk praten, want ik heb een eigen oprit", zegt inwoner Rick Zuurendonk.

Andere bewoners zien het probleem ook niet. "Mensen kunnen gewoon met de fiets komen, en als het echt mooi weer is, staat de Dorpsweide open."

"Mensen kunnen gewoon met de fiets komen, en als het echt mooi weer is, staat de Dorpsweide open"

Bewoonster Wijk aan Zee

Bewoonster Ellen begrijpt daarentegen wel waar de ophef vandaan komt. "Als je geen eigen plekje hebt, snap ik dat je je zorgen maakt. Het gaat toch drukker worden."

Punt van aandacht

Voor de Dorpsraad is de heropening van het hotel daarom ook een punt van aandacht. "Het gaat niet alleen om extra kamers. Er zullen ook congressen en feesten plaatsvinden, wat voor extra verkeer en parkeerdruk zal zorgen", legt Scholten uit.

Desondanks ziet hij de heropening ook als iets positiefs. "Een goed hotel is gunstig voor de ontwikkeling van het dorp. Alleen heeft de gemeente steken laten vallen. Tijdens de vergunningsaanvraag is er volgens de Dorpsraad onvoldoende aandacht besteed aan de parkeergelegenheid. En dat is gek, want er is ook niet een kant-en-klare oplossing als het een probleem wordt."

"Mensen moeten niet als uitgangspunt hebben dat de auto voor de deur moet staan"

Sieg Scholten, Dorpsraad

Wel verwacht hij een beetje flexibiliteit van bewoners. "Mensen moeten niet als uitgangspunt hebben dat de auto voor de deur moet staan, dat gaat niet lukken."

In gesprek

16 mei opent Het Hoge Duin zijn deuren en vanaf dat moment houdt de gemeente en de werkgroep het verkeer nauwlettend in de gaten. "De praktijk zal leren wat het doet en of er problemen ontstaan. Als dat het geval is, hebben we met de gemeente afgesproken in gesprek te gaan."

Het Hoge Duin maakt zich geen zorgen. "Het parkeerbeleid is onderdeel geweest van de vergunningaanvraag en de gemeente heeft hierin beoordeeld dat we voldoen aan de eisen."

Lees ook

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]