Ga naar Content

Inwoners Dijk en Waard boos en teleurgesteld, omstreden parkeerplan komt er toch

Veel toegestroomde inwoners vertrokken al voor de stemming, want de uitslag konden ze niet aanzien. De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft het parkeerplan gisteravond met een kleine aanpassing aangenomen. De reacties op dit besluit liegen er niet om.

Publiek volgt de raadsvergadering met grote interesse - Foto: Isabel van Avezaath/NH Media

Een latertje gisteravond in de raadszaal in Heerhugowaard. Na urenlang debatteren is er een besluit genomen over de omstreden parkeerplannen voor gemeente Dijk en Waard. Inwoners waren voor deze stemming opnieuw massaal naar de raadszaal gekomen of volgden het online. Ze waren duidelijk aanwezig met klappen of commentaar. 

"Het parkeerbeleid is meer dan alleen een besluit over of er voldoende doorstroom is, het raakt de inwoners rechtstreeks. Daarom is het zo belangrijk dat we hier met z'n alle zijn vanavond", zegt een van de aanwezigen. Net als vele anderen wacht ze in spanning af wat de uitkomst van de avond gaat zijn, maar echt positief ziet ze het niet in. "De partijen die tegen het voorstel zijn zitten niet in de coalitie, dus ik verwacht niet veel goeds", geeft ze toe.

Hun boodschap is duidelijk: het is waanzin als de raad het parkeren in Dijk en Waard duurder en moeilijker wil gaan maken. Toch heeft dit de raad er niet van weerhouden om het nieuwe beleid aan te nemen. Wel is er iets aangepast aan het plan. Oorspronkelijk zou de eerste parkeervergunning gratis blijven en de tweede zou 200 euro gaan kosten. Nu is besloten dat de eerste parkeervergunning 25 euro gaat kosten en de tweede 100 euro. 

Het parkeerplan: wat gaat er nu veranderen?

- De eerste parkeervergunning wordt 25 euro, de tweede 100 euro.
- Parkeren bij de Middenwaard wordt duurder, eerst betaalde men daar 30 cent vanaf het tweede kwartier met een maximum van twee euro per dag. Nu wordt het bedrag verhoogd naar een euro per uur, zonder maximum dagtarief.
- Parkeren bij het station gaat betaald parkeren worden.
- De gebieden waarin je betaald moet parkeren worden ook uitgebreid rond het Stadshart.

De nog maar twee dagen geleden opgerichte Facebookgroep telt al meer dan 400 leden en stroomt vol met reacties. "Allemaal de mensen nog meer op de kosten willen jagen.... trieste bedoening", aldus een van de leden. "Veel blabla en gewoon het plan doordrukken", reageert een ander.

Dat de Dijk en Waarders het parkeerbeleid niet zien zitten werd afgelopen week al goed duidelijk. Meerdere inwoners deden hun zegje tijdens de eerdere vergadering en berichtgeving van NH Nieuws leverde veel reacties op. 

Van de 37 raadsleden stemde 26 leden voor. De aanwezige inwoners zijn verre van tevreden met deze uitkomst. "Er wordt echt niet naar ons geluisterd. Ze nemen deze besluiten over onze ruggen, maar met ons overleggen ho maar", zegt een van de aanwezige boos.

De parkeerplaats bij station Heerhugowaard - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]