Ga naar Content
Een groep studenten en volwassenen die buiten op grasrijk terrein staan, een halve cirkel vormen en aandacht besteden aan iets buiten het kader. de groep is nonchalant gekleed en het is dag.
Haarlem

Leerlingen houden minuut stilte bij massagraf verzetsstrijders uit Tweede Wereldoorlog

24 april 2024, 06.06 uur · Aangepast 24 april 2024, 10.39 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Leerlingen van verschillende basisscholen hebben een minuut stilte gehouden bij een speciaal monument in de duinen van Overveen. Op acht plekken staan grote stenen, hier fusilleerde de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog 422 verzetsstrijders en gooide hen in massagraven. Na de oorlog zijn de verzetsstrijders opgegraven, velen kregen een laatste rustplaats op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Boswachter Coen van Oosterom leidt de leerlingen elk jaar naar de gedenksteen - Foto: NH Media / Geja Sikma

"Ik ben trots op wat ze hebben gedaan in de oorlog", zegt Mick. "Daarom zijn we nu ook vrij." Hij en zijn klasgenoten van groep acht van de Oranje Nassauschool in Zandvoort hebben de afgelopen weken veel les gehad over de Tweede Wereldoorlog.

Kuil

Maar uit boeken iets leren is wel even wat anders dan lopen door de kuil waar 62 mensen lagen begraven, die hun verzetswerk met de dood moesten bekopen. Om de geschiedenis tastbaar te maken, komt de school al jaren naar deze plek. Het monument dat hier staat, hebben ze geadopteerd. 

Tekst gaat door na de video. 

Herdenking bij massagraf verzetsstrijders - NH Nieuws / Geja Sikma

Hannie Schaft 

Ook de Hannie Schaftschool uit Zandvoort bracht gisteren een bezoek aan één van de acht gedenkstenen bij één van de massagraven in de duinen. De Haarlemse verzetsstrijder waarnaar de school is vernoemd, is overigens niet in zo'n massagraf gevonden. Zij is als enige in haar eentje geëxecuteerd en in een gat gestopt door de nazi's en de NSB'ers. 

Om er voor te zorgen dat die plek geen bedevaartsoord werd voor de communisten, werd na de oorlog besloten dat het geheim moest blijven. Elk jaar wordt eind november wel haar herbegrafenis op de Eerebegraafplaats herdacht bij het monument in het Kenaupark. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]