Ga naar Content

Van vrijmarkten tot scootmobiel ringsteken: Koningsdag wordt flink gevierd in Zaanstreek-Waterland

Oranje tompoucen en koekhappen mag morgen weer, want het is dan Koningsdag. Op verschillende plekken in de regio zijn een hoop dingen te doen. Zo is er ringwerpen voor scootmobiels, springkussens voor kinderen en hijsen militairen in Marken traditiegetrouw de vlag.

Foto: aangeleverd

In Assendelft start om acht uur de vrijmarkt bij de Dorpsstraat, maar het wordt pas spannend rond de lunch. Dan begint het scootmobiel-ringsteken. Iets verderop, bij de parkeerplaats van het buurthuis A3, is het mogelijk om te lasergamen. 

'Kinderen op de troon'

Een kwartier fietsen verderop is een kinderkoningsdag aan de gang. Hier kunnen kinderen tot twaalf jaar gratis lekkernijen krijgen en spelletjes spelen. Een grote groep vrijwilligers zorgt ervoor dat de kinderen naar eigen zeggen 'voor één keer op de troon zitten'. 

In Marken hijsen militairen op het Kerkplein vlag, ook is er veel muziek. Zo zijn er verschillende optredens en is er in de ochtend een aubade speciaal voor de verjaardag van de koning. 

Tekst gaat door onder de reportage. 

Ook de fanfare draagt op Koningsdag speciale klederdracht. - NH Nieuws

Danny de Munk

Ook in Purmerend wordt Koningsdag met veel muziek gevierd. Zo zetten Danny de Munk, Katnuf en Dis Band de Koemarkt op stelten. Op de Dam in Zaandam zingen Wolter Kroes, Janah en Robert Leroy een vrolijk deuntje. 

In Volendam wordt er gevoetbald op het terrein van RKAV Volendam. Voor alle jeugdspelers tot en met11 jaar worden een aantal voetbalspelletjes georganiseerd. Ook is er een vrijmarkt in centrum van het vissersdorp.

Paraplu mee

Hoewel de temperaturen morgen tijdens het oranjefeest stijgen, is een paraplu geen overbodige luxe. Het wordt buiig, hoewel zo nu en dan ook het zonnetje doorbreekt. Wel wordt de temperatuur een stuk aangenamer dan afgelopen week. Het wordt zo'n 16 tot 17 graden. De wind is zwak tot matig en waait uit het zuidoosten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]