Ga naar Content

Koningsdagfan Frits Nieste stippelt zijn perfecte Koningsdag uit: "Het kriebelt al"

Na twee jaar corona staat menig Koningsdagfan te trappelen om hun outfit aan te trekken en door de oranje versierde straten te struinen. Zo ook de Zaankanter Frits Nieste. Elk jaar met Koningsdag gaat hij verkleed als koning en loopt hij door de binnenstad van Zaandam. "Het kriebelt al", vertelt hij met enthousiasme tegen NH Nieuws. 

Foto:

Zijn kleding legt hij in de ochtend al klaar en daarna stapt hij onder de douche. "Je hoopt natuurlijk vooral als je wakker wordt dat de zon schijnt." Dat maakt een dag als deze voor Nieste helemaal leuk.  Na het douchen gaat hij ontbijten en kijkt hij naar het Koningspaar op de televisie.

Met de bus vertrekt hij vervolgens naar de Peperstraat. "Mijn eerste stop is hier en vanaf hier loop ik dan meestal naar het centrum. Ik ga hier eerst langs de kroeg." Het is die gezelligheid wat Nieste zo enthousiast maakt op Koningsdag. "In de kroeg spreek je met bekenden en ook op straat kom je bekenden tegen."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto:

Na zijn kroegbezoek vertrekt hij richting het centrum van Zaandam waar de vrijmarkt is. "Die struin ik altijd af en er willen altijd mensen met mij op de foto." Na de vrijmarkt gaat hij door naar het Damplein. 

Nieste houdt van de muziek, vaste prik op het Damplein. "Het is die feeststemming van iedereen en de gezelligheid die je hier voelt. Ik ben een feestbeest." Hij loopt de hele dag rond, kletst verder met bekenden en gaat zo door tot laat. "Maar ik pas altijd op dat ik niet te veel drink, want ik moet ook nog thuiskomen", grapt hij. 

Dat de afgelopen twee jaar er geen uitbundig Koningsdagfeest is geweest vindt hij jammer. "Ik ben toen alsnog de stad in gegaan met mijn koningoutfit, om voor mezelf toch het idee te geven dat het Koningsdag was." Nieste is inmiddels bekend in de stad. "'Kom je weer?' Roepen ze vaak naar me. Sommige roepen naar me: 'Hey! ik heb een foto met jou!'"

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]