Ga naar Content

Limmenaren protesteren met bloemen tegen wegwerkzaamheden: "Zo'n chaos"

Gele verkeersborden met daarop 'langzaam rijden i.v.m. trillingen', een slecht wegdek, veel afsluitingen en onduidelijke situaties. Limmenaren zitten al lange tijd met de handen in het haar door de werkzaamheden aan de Rijksweg. Prikploeg Een Pakkende Naam is het zat en maakt tijdens de Bloemendagen een statement.

Het bloemenkunstwerk van prikploeg Een pakkende Naam - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Wie tijdens de Bloemendagen over de Molenweg in Limmen rijdt, kan het niet missen: Een verkeersregelaar met bewegende armen die wordt omringd door allerlei onduidelijke verkeersborden.

Met hun bloemenkunstwerk wil de groep hun frustratie uiten over de werkzaamheden aan de Rijksweg. "We zitten nu al bijna een jaar in deze situatie, dus het is wel eens mooi geweest", stelt Arno Kuijper, lid van de prikploeg.

"Voor dit jaar hadden we twee onderwerpopties. Joost Klein (songfestivaldeelnemer, red.) of dus de Rijksweg. Joost is al goed gerepresenteerd dit jaar, maar de Rijksweg is voor Limmenaren heel erg herkenbaar en actueel, vandaar dat we dit jaar voor dit onderwerp hebben gekozen." 

"Het maakt volgens mij niet uit aan wie je het vraagt, maar iedereen hier zal zeggen dat ze klaar zijn met de werkzaamheden", zegt Arno. En dat blijkt: "Dat gedoe met de werkzaamheden mag van mij wel eens een keer ophouden hoor", zegt een voorbijganger. 

Doordacht plan?

"Het lijkt wel alsof er niet goed over het plan is nagedacht", gaat Arno verder. "Er worden nieuwe tegels neergelegd, waar dan vervolgens weer grote werkvoertuigen overheen rijden. En dan kan alles erna weer opnieuw worden aangelegd." Daarnaast zorgen de werkzaamheden ook voor verkeeroverlast en opstoppingen. 

"Mensen moeten nu met de auto door het dorp rijden, en dat is natuurlijk veel minder snel dan normaal", legt mede-prikker Piet Zomerdijk uit. "Het staat daarom soms echt helemaal vast, en als niemand voor elkaar aan de kant gaat schiet dat niks op. De hele situatie is dan ook echt niet ideaal omdat het dorp er echt hinder van ervaart."

Tekst gaat verder onder de foto

De Rijksweg - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Naast het feit dat het autoverkeer vast komt te staan in het dorp, valt er volgens prikploeglid Jan Kools ook veel op de vele verkeersborden aan te merken. "Er staan op de Rijksweg nu zo veel verkeersborden dat automobilisten er niet eens meer naar kijken, zo onduidelijk is het"

De prikploeg heeft de hele situatie aan de Rijksweg meegenomen in zowel het kunstwerk als de achtergrond. Zo zijn er kleine details aangebracht met een knipoog naar alle irritaties. "Veel mensen valt het niet op, maar we hebben op een van de borden 'verkeerde situatie gewijzigd' gezet", vertelt Arno. 

Als je ziet hoe de weg er nu bij ligt, vragen de Limmenaren zich af of de werkzaamheden op tijd afkomen. Volgens de laatste berichten moeten alle werkzaamheden in juni klaar zijn.

Werkzaamheden Rijksweg Limmen

Tijdens de werkzaamheden aan de Rijksweg in Limmen wordt het versleten asfalt vernieuwd en worden er aanpassingen gedaan aan de kruispunten en de fietspaden. Ook wordt een rotonde toegevoegd.

Het riool wordt opgeknapt en er wordt een aparte afvoer voor regenwater aangelegd om overstromingen te voorkomen. Daarnaast wordt het elektriciteitsnetwerk onderhouden en uitgebreid voor betere capaciteit en voorbereiding op toekomstige behoeften.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]