Ga naar Content

Geitje in nood: omstanders doen niets maar heldhaftige Noah springt wél over het hek

Wat begon als een romantische wandeling eindigde afgelopen zaterdag in een ware reddingsactie. De Alkmaarse Noah Sietaram (20) loopt 's middags met zijn vriendin langs de hertenkamp van Bergen, als ze zien dat een jong geitje in het water is gevallen. Omstanders kijken ernaar - maar doen niets, vertelt hij. "Ik was ook even bang dat de grote geiten me zouden aanvallen, maar ben toch over dat hek gesprongen."

Foto: Foto: via Noah

Als Noah en zijn vriendin afgelopen zaterdagmiddag hun gebruikelijke wandeling maken langs de hertenkamp in Bergen, horen ze plots een luid en wanhopig gemekker. Een jong geitje blijkt in het water te zijn gevallen. Volledig in paniek probeert ze tevergeefs op de kant te komen. "Ze maakte een enorm geluid en probeerde steeds uit het water te klimmen, maar het lukte haar niet. Het was echt heel zielig om te zien", vertelt Noah.

De aanwezige omstanders kijken geschrokken naar het geitje in nood, maar niemand lijkt in actie te komen. "Er stonden een paar ouderen en wat Duitse toeristen naar te kijken, maar niemand deed iets. Ze wisten niet goed wat ze moesten doen, denk ik." Ook Noah aarzelt even. "Er staan daar natuurlijk ook herten en grote geiten met van die enorme hoorns. Ik was bang dat ze me zouden aanvallen."

Bezorgde moeder

Noah besluit zich over zijn angst heen te zetten en springt over het hek. "Alle dieren renden weg, behalve moedergeit. Die bleef dicht bij ons in de buurt en hield de boel steeds in de gaten. Het leek alsof ze het voelde. Alsof ze wilde zeggen: red haar."

"Ik denk dat ze haar lesje wel heeft geleerd"

Noah Sietaram (20) uit Alkmaar

Hij haast zich naar het geitje en probeert haar te pakken, maar ze duikt angstig weg voor haar redder in nood. "Het water was ondiep, dus gelukkig kon ze daar wel staan. Maar ze was heel erg bang, dus het was moeilijk haar te vangen. Telkens wist ze weer te ontkomen."

Dan bedenkt de vriendin van Noah een list. Met de broodjes die ze heeft meegenomen, besluiten ze het geitje te lokken. "Ze at van het broodje en toen werd ze steeds rustiger, dus pakte ik haar met twee handen bij d'r buik en zette haar snel op de kant."

Dankbaar

Vies van de blubber en uitgeput, maar dolblij dat ze veilig aan wal is, rent ze naar haar ongeruste moeder. Voordat de twee hun wandeling vervolgen, besluiten ze nog één keer langs het dierenverblijf te lopen. En dan gebeurt er iets bijzonders: "Ik zat helemaal onder de modder, maar ik dacht we doen nog één rondje. Moedergeit en haar kindje liepen de hele tijd achter ons aan en staken steeds hun koppies door het hek. Alsof ze me wilden bedanken."

Twee dagen later keert het stel weer terug om nog eens bij moeder en kind te kijken. "Ze was weer helemaal schoon en droog. Lekker aan het spelen met de andere geitjes. Ik denk dat ze haar lesje wel heeft geleerd en de volgende keer beter uitkijkt."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook