Ga naar Content

Shout it out! Slachthuis Haarlem roept jongeren op om zelf aan de slag te gaan

Meestal organiseren theaters en poppodia voorstellingen en concerten voor publiek, maar het Slachthuis Haarlem draait de boel om. Jongeren tussen de 14 en 27 mogen nu zelf evenementen organiseren in deze Haarlemse muziekfabriek. Zes keer komt het Slachthuis in handen van jongeren op speciale Shout It Out!-avonden. 

Slachthuis Haarlem - Foto: NH Media

Voor jongeren worden allerlei zaken geregeld op gebied van uitgaan en cultuur. Bij het Slachthuis in Haarlem, broedplaats voor muzikanten en muziekliefhebbers waarin een poppodium, muziekschool, oefenruimtes en een restaurant gevestigd zijn, willen ze dit patroon eens doorbreken. Ze roepen jongeren op om zelf evenementen te organiseren in het Slachthuis onder de naam Shout It Out! "

Jongeren aan zet

De gemeente Haarlem stelt elk jaar geld beschikbaar voor het ontwikkelen van de jongerencultuur, vertelt directeur van het Slachthuis Demian de Rooij. "Nu gaan wij het niet voor jongeren bedenken, maar we laten het de jongeren zelf bedenken."

Jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar krijgen de ruimte om in het Slachthuis een evenement te organiseren. "Ze krijgen van begin tot eind begeleiding van professionals van het Slachthuis. Van het ontwikkelen van de ideeën, het programmeren, het budgetteren tot de organisatie van de avond zelf", vertelt de Rooij. 

Tekst loopt door onder de foto. 

Publiek bij een concert in Het Slachthuis - Foto: NH Media

Het Slachthuis heeft een ruig imago. Op de concertagenda staan vaak punk of hardrockconcerten en het publiek mag je alternatief noemen. Maar voor de invulling van de Shout It Out!-avonden mogen jongeren ook met suggesties komen uit heel andere hoek.

"We willen juist heel laagdrempelig zijn en voor iedereen een veilige plek bieden", laat de directeur weten. "En hoewel we een ruig en vuig imago hebben, krijgen we wel een heel divers publiek over de vloer en voelt iedereen zich thuis bij ons."

Nachtleven in Haarlem 

Tot nu toe zijn er negen aanmeldingen voor het organiseren van avonden binnengekomen. Uit deze en alle aanmeldingen die hopelijk nog binnen komen, selecteert het Slachthuis zes ideeën voor zes verschillende avonden. "Een van de ideeën is bijvoorbeeld om een avond te organiseren over het nachtleven in Haarlem. Het kunnen avonden worden met optredens, debatten en diners. Bedenkt het maar."

De avonden moeten wel een zekere diepgang en maatschappelijk kantje hebben. "Een schoolfeest organiseren in het Slachthuis wordt niet gehonoreerd, maar een avond over LHBTI of een Taylor Swift avond met een discussie over de muziekindustrie kan dan weer wel."

Tekst loopt door onder de foto.

Oproep voor Shout it out avonden - Foto: NH Media

Jongeren tussen de 14 en 27 jaar kunnen zich nog tot en met vrijdag 26 april aanmelden met een goed idee voor een Shout It Out! avond in het Slachthuis in Haarlem. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]