Ga naar Content

Madelief en Ties staan straks weer vooraan bij punkconcert in Haarlems Slachthuis: "Superblij"

Madelief Lammerts is superblij. Over een paar weken staat ze weer vooraan bij een concert in het Haarlemse popcentrum Slachthuis. Met een massaal gesteunde petitie heeft ze de strijd voor behoud van live-muziek gewonnen. Het podium dat kampt met geldgebrek en verkeerde vergunningen kan eind deze maand toch weer bands ontvangen. 

Madelief Lammerts en haar broer Ties op drums in Slachthuis - Foto: Madelief Lammerts

De Amsterdamse rock- en punkband Savage Beat trapt de doorstart van het Slachthuis op vrijdag 29 september af. En haar broer Ties mag dan met zijn band Floyd Hemorrhoid zelfs in het voorprogramma optreden. Dat is een typisch 'Slachthuisbandje' van jonge muzikanten die elkaar op het podium in het oude abattoir hebben gevonden. "En Ties heeft nu zelfs een baantje in het Slachthuis", vertelt zus Madelief opgetogen. "Hij staat achter de bar."

Niet-mainstream

Madelief en haar broer en zus zijn de drijvende kracht achter de petitie, die met ruim zevenduizend handtekeningen de politiek in het stadhuis duidelijk maakten hoe belangrijk live-muziek is. En dan vooral de niet-mainstream muziek, die nergens anders in Haarlem meer een plek had. Maar het popcentrum Slachthuis, waar de punk- en rockscene wel een podium vond, was niet goed geïsoleerd, had niet de juiste vergunningen en bleek ook nog eens aan de financiële afgrond te staan. 

Dat het podium, dat samen met een popschool en oefenruimtes midden in een nieuwe woonwijk staat, wel van grote waarde voor veel Haarlemse jongeren is, bleek wel uit de laatste concertavond eind mei. 

(Tekst gaat door na de videoreportage van deze laatste live-optredens op 27 mei)

Laatste concerten in Slachthuis? - NH Nieuws / Geja Sikma

Nieuwe directeur

Met in ieder geval een financiële injectie van zeven ton, duidelijke afspraken over eindtijden van de concerten en maatregelen tegen overlast van rondhangende bezoekers, heeft de gemeente Haarlem in overleg met de buurt en het popcentrum de doorstart mogelijk gemaakt. En met een nieuwe directeur aan het roer. Demian de Rooij heeft ruime ervaring bij Q-factory en als directeur van de NDSM-werf in Amsterdam. 

"Ik heb graag wat over om weer naar concerten in het Slachthuis te kunnen gaan"

Madelief Lammerts

Ties en Madelief hebben al een bedankje gekregen van deze nieuwe directeur voor hun inzet om live-muziek in het Slachthuis te behouden. "Ik weet dat er wel een paar dingen gaan veranderen", vertelt Madelief. "Er gaat echter strenger gehandhaafd worden op geluid buiten, er zal naast punk- en rockbands ook andere muziek geprogrammeerd worden en de meeste concerten zijn niet langer gratis. Maar ik en ook anderen die ik spreek, hebben er graag wat voor over om weer naar concerten te kunnen."

En Madelief heeft de smaak te pakken van het op de barricade staan. Ze heeft zich aangesloten bij de Nachtwacht, een stichting die de Haarlemse nachtcultuur een boost wil geven. "Want deze ervaring met het Slachthuis maakt voor mij wel duidelijk hoe belangrijk die strijd is om live-muziek op meer plekken in de stad te behouden. Ook bijvoorbeeld in het Skatepark in de Waarderpolder, die nu een tijdelijke vergunning voor concerten heeft. Er moet gewoon een plek zijn voor iedereen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]