Ga naar Content

Middelvinger naar camera's: brandstichter Beverwijk verraadt zichzelf

De politie heeft een 62-jarige man uit Haarlem aangehouden op verdenking van brandstichting bij restaurant Brafoer in Beverwijk. Hij werd donderdagavond gearresteerd, een dag na de brand. Een politieagent herkende hem op de camerabeelden. Het lijkt erop dat de brandstichter de camera's ook niet echt uit de weg is gegaan.

In de nacht van 17 op 18 april heeft er een grote brand gewoed bij restaurant Brafoer in Beverwijk. Een aanzienlijk deel van de entree is verwoest door de vlammen, binnen is grote schade veroorzaakt door roet. De politie bevestigt nu dat er sprake is van brandstichting.

Restaurant Brafoer door brand verwoest - Foto: NH Media

Verdachte

Gisteren verscheen de boodschap 'We got him' op de sociale media van Brafoer Beverwijk. Daarmee werd verwezen naar de arrestatie van de man, die eerst zijn middelvinger opstak naar de beveiligingscamera's en vervolgens de zaak in brand stak. 

De verdachte zit momenteel in hechtenis, wat volgens de politie zal worden verlengd vanwege het nog lopende onderzoek.

"We denken dat hij stomdronken was of onder invloed van andere genotsmiddelen."

Arno Baanders, mede-eigenaar Brafoer

Onbekende

Voor het personeel en de eigenaren van Brafoer Beverwijk was het een enorme shock toen hun zaak vorige week in vlammen opging, vertelt Arno Baanders, een van de eigenaren. "Je gaat toch denken: 'Hebben we vijanden? Heeft iemand misschien niet lekker gegeten?' Al zijn dat natuurlijk slechts speculaties."

Vooralsnog lijkt dat niet zo te zijn. De man is een onbekende voor het personeel. "We kunnen geen link vinden. We denken dat hij stomdronken was of onder invloed van andere genotsmiddelen", vertelt Baanders. "Dat hij niet helder was, was duidelijk te zien. In ieder geval zijn we opgelucht dat het niet aan onze installaties heeft gelegen."

Uitzoeken

Desondanks blijft de situatie ernstig. De brandschade is groot, maar de schade door het roet is nog vele malen erger. Komende week zal in het teken staan van veel uitzoekwerk, zegt Baanders. "Brafoer is een bijzonder gebouw, dus hoe gaan we om met het materiaal en de levertijden ervan?"

Daarnaast moet er een plan worden bedacht voor de ruim zestig personeelsleden, waarvan zo'n 75 procent een vast contract heeft. "We zullen ervoor zorgen dat zij er geen last van hebben. Dat hebben we tijdens de coronacrisis gedaan en dat doen we nu ook."

"Brafoer is een bijzonder gebouw, dus hoe gaan we om met het materiaal en de levertijden ervan?"

Arno Baanders, mede-eigenaar Brafoer

Koningsnacht

Ondanks alles organiseert Brafoer Beverwijk gewoon het jaarlijkse evenement tijdens Koningsnacht en -dag. "Binnen hebben we niets meer om te gebruiken, maar buiten hebben we zoals gewoonlijk onze bar. We zullen er het beste van maken!"

De zaak zet alles op alles om zo snel mogelijk de deuren weer te openen. "Voor onze gasten en om zo snel mogelijk te herstellen, hopelijk binnen een half  jaar", aldus Baanders.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]